• Arrangör

avatar

14/12 – 2014

Via en omväg de själva vill hävda sträckt sig över hela jävla planeten har göteborgsbandet Avatar anlänt till den kungliga huvudstaden för att bjuda in till en freakshow med hårda musikaliska förtecken. Förbanden Eldrimner och The Defiled har gjort sitt yttersta för att sparka igång den söndagströtta stockholmspubliken, emellertid med vitt skilda resultat. Eldrimner bevisar återigen att de har starka kvaliteter som en tung och självklar liveakt, medan brittiska The Defileds schizofrena blandning av olika influenser aldrig blir mer än en obegriplig smet. Hur mycket man än visar att man kan kasta runt med synthar eller showa bakom trummorna måste bandets insats slutligen beskrivas som hellre än bra.

Annat är det med kvällens huvudband. Från att ha haft svårt att begripa mig på och placera Avatar när jag såg dem första gången 2011 har de växt till en musikalisk och estetisk helhet som det är omöjligt att inte omedelbart fatta. Johannes Eckerströms excentriska rörelsemönster får publiken med på noterna från ögonblicket då han först marscherar in på scen till Hail The Apocalypse – en låt som fungerar överraskande bra live, trots att albumet den är tagen från i stort var en ordentlig besvikelse. Det är helt uppenbart att det är låtar som Let It Burn, Ready For The RideLet Us Die med flera från föregående plattan Black Waltz som ger publiken kraft att hoppa och headbanga bort söndagsångesten. Dessa låtar passar även frontmannens röst bättre än exempelvis nya Vultures Fly, som inte låter helt hundra.

I de fall då sången inte direkt är något att hänga i julgranen (ja, jag blir påverkad av att det spelades julmusik i lokalen mellan banden), är de teatraliska kvaliteterna och kompetensen i resterande band värda desto mer. John Alfredsson styr taktfast sina mannar som marionetter och ser ut som en tvättäkta cirkusdirektör när han står upp och spelar trummor med en min lika hård som slagen han levererar. Det är otvivelaktigt tight, och stränginstrumentalisterna med Kungen i spetsen visar vad de går för i tunga groove så väl som i finstämda partier. Den onde lekfarbrorn Eckerström lindar publiken runt lillfingret med sitt vansinniga leende och utbildar oss på den gladaste göteborgska i hur man egentligen ska bete sig på hårdrockskonsert: kan man låten sjunger man med, kan man inte låten låtsas man sjunga med. Det är faktiskt jävligt svårt att inte ryckas med åtminstone lite – Avatar har hittat sin nisch och vet hur man bygger en hel stålhård föreställningsvärld runt den. Trots att spelningen är en av de allra sista på en lång turné finns inga spår av trötthet att finna i framträdandet, och det imponerar. Det enda som är riktigt synd är att de äkta guldkornen till låtar man vet att bandet är kapabelt till att producera är så förhållandevis få.

Betyg: 8/10

Låtlista:

1. Hail The Apocalypse
2. Let It Burn
3. Vultures Fly
4. Ready For The Ride
5. What I Don’t Know
6. Bloody Angel
7. Let Us Die
8. Paint Me Red
9. Blod
10. Torn Apart
11. Tsar Bomba
12. Murderer
13. Smells Like A Freakshow
14. Tower

Skribent: Emma ”Sajko” Persson

Madmans bild från bandets spelning i Malmö förra året.