• Festival

avatar_accessrock_getawayrockfestival_tottie_10

8/8-2013

Avatar spelar på Black StageGetaway Rock Festivals första dag, och temperaturen i gasklockan når vad som känns som närmare 100 grader. Den runda byggnaden är en perfekt skådeplats för bandets teatraliska framtoning, och sångaren Johannes Eckerström dirigerar våldsamt publiken med en lång käpp. Iförd lång skinnrock, hatt, hängslen och ett vansinnigt leende bakom clownsminkningen ser han både ut som ett lyckligt dagisbarn och en galen gammal man. Publiken är helt med på noterna och lyder tacksamt hans uppmaningar om att röja.

Bandet är i god form trots att de spenderat sommaren med att skriva nytt material snarare än att spela live. Basen och trummorna är i brutal dundrande samklang och gitarristerna ger järnet framme på scenen. Stundtals tycker jag dock att gitarrljudet blir lite väl diskant och hackigt, och att livesången inte alltid går ihop med den inspelade sångbakgrunden till 100 procent. Som tur är lever showen upp till alla förväntningar och publiken hoppar så högt och synkroniserat att jag ibland knappt ser musikerna. Publikresponsen är grym redan i de första tonerna av Torn Apart, för att inte nämna introriffet till Ready For The Ride. Ibland hinner inte ens låten ta slut förrän rummet fylls av ”Avatar”-rop.

Avatar har vuxit grymt mycket sedan jag såg dem första gången, då som förband på en liten klubbspelning. Vissa av låtarna är till och med bättre live än på skiva, och energin på scen är på topp. Jag saknar dock pyrotekniken som ger det där lilla extra, men det hindrar inte Avatar från att värma upp oss ordentligt. Jag tycker synd om de som fick stå kvar ute i regnet i kö för att få komma in i den till antalet begränsade publiken.

Betyg: 7,5/10

 
Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Tottie