• Festival

axxis_accessrock_sabatonopenair_tottie_03

17/8-2013

Axxis var en av de stora överraskningarna på Sabaton Open Air i år. De flesta band har hållit en oerhört hög kvalité, men just inför denna spelning hade jag inte så höga förväntningar. Det är inget band jag brukar lyssna speciellt mycket på i dagsläget.

Sångaren Bernhard Weiss rusar ut på scenen och spottar ut sitt tuggummi på golvet innan han tar ton. Det här låter mycket ösigare än vad jag trodde att det skulle göra. Sången låter alldeles utmärkt och det är svårt att stå still, vilket märks på publiken där mer och mer folk ansluter sig hela tiden.

Gitarristen Marco Wriedt ser däremot oerhört lugn ut, nästan oengagerad, vilket gör att man gärna inte tittar på just honom. Bernhard och basisten Rob Schomaker är dock så energiska att de kompenserar för detta. Bernhard är helt inne i sina egna små danser under alla solon och Rob är inte den som är blyg och poserar gärna och mycket medan han spelar.

Under mellansnacken kan man inte annat än älska bandet. Bernhard har med sig en lapp som han har skrivit upp olika svenska fraser på. Han inleder med det obligatoriska ”Mår ni bra?” och tackar så mycket för att de fått komma hit. Han tar upp en kvinna från publiken också. Dock visar det sig att hon kommer från Polen och inte förstår svenska, vilket resulterar i att han suckar och kastar bort lappen. Hon får åtminstone vara med och hoppa, dansa och spela tamburin en stund på scenen.

Efter några låtar har Axxis verkligen hela publiken med sig. Alla klappar glatt med i låtarna och de får ett grymt gensvar varje gång de undrar om vi vill höra mer. Efter en timmes skrattande och röjande får vi ett par sista visdomsord på Bernhard’s lite knaggliga svenska, som han läser upp från lappen; ”Drick inte så mycket, det är så dyrt här!” och de kliver av scenen till skratt, jubel och en till synes mycket nöjd publik.

Betyg: 8/10

Skribent och fotograf: Tottie

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.