• Arrangör

Bonafide_Madman_Access- Rock_KB_6
Bonafide
2015-11-29
Arrangör: Triffid And Danger Concerts

Det ständigt accelererande rocktåget Bonafide har under Sverige-vändan slagit sällskap med Black Star Riders, denna osedvanligt lyckade kombo gör ikväll sin sista spelning tillsammans för denna gång och sista anhalten är Sticky Fingers. Från Bonafides håll doftar det ljuvt av turnéavslut i luften och när de går upp på scen kan man skönja en ”nu kör vi det här i kaklet”-blick hos samtliga medlemmar.
Trots att bandet kör ett relativt kort set med endast tio låtar så känns det inte direkt som att man saknar något, de hinner visa upp hela sitt register från första tonen i Doing The Pretty till sista utslaget i Fill Your Head With Rock. Det är ännu inte fullsatt men det är upp emot 250-300 personer i lokalen redan nu, denna adventkväll i Göteborg som kantas av blåst, storm, hagel och regn på tvären. Värmen alstras dock till tusen på scen.
Trots att man sett bandet ett antal gånger årligen de senaste åren känns det som att man alltid fastnar för någon ny detalj i soundet som står ut för kvällen, denna afton hänförs jag främst på Pontus Snibbs extremt grooviga soloinlägg i The Mess som känns improviserade på plats. Även Niklas Matsson bakom sitt transparenta John Bonham-trumset visar prov på såväl smakfullhet som lekfullhet då han går loss totalt, speciellt mot slutet av giget.

Vad som gör Bonafide så relevanta varje gång är att de har en sådan rytmisk bredd att de kan sätta ihop vilket set de vill och få det att svänga till tusen oavsett låtval. Det är ett band som levererar både snarlikt och unikt varje gång, vare sig man har sett bandet hundra gånger eller för första gången så kommer man alltid att ha en jäkligt bra stund till en av Sveriges mest pålitliga Rock N Roll-krafter.

Bäst: Jag älskar den avslappnade och lekfulla stämningen som denna turnéavslutningen innebär, band står alltid på toppen när de är i ett lättat stadie mentalt och samspelta till tusen.
Sämst:
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt
Foto: Jonas ”Madman” Persson från 2015-11-25 på KB, Malmö. Se alla foton här.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Black Star Riders_Madman_Access- Rock_KB_0
Black Star Riders
2015-11-29
Arrangör: Triffid And Danger Concerts

Black Star Riders är ute på sin andra albumturné med plattan The Killer InstinctScott Gorham, den klassiska gitarristen från Thin Lizzy, har med sig ett välbekant manskap i form av Ricky Warwick på sång och gitarr, Damon Johnson på gitarr och Jimmy DeGrasso på trummor. Nytt sedan sist jag såg bandet är att Marco Mendoza inte längre spelar bas, utan har ersatts av tidigare RATT-basisten Robbie Crane.
Bandet gör efter ett intro entré med låten Bloodshot, tätt följd av Lizzy-klassikern Jailbreak. Det jag tycker är allra bäst denna kväll är det fantastiska ljudet, där man verkligen förvaltar den gitarrattack man förväntar sig av detta band. Det blir inte det där basbetonade soundet som ibland kan ta över och där bastrumma och bas ligger som en tjock matta genom PA:t. Istället är det en väldigt distinkt och dynamisk ljudbild den numera snart fulltaliga publiken bjuds på. Robbie gör definitivt ett kanonjobb på bas och mixningen framhäver verkligen hans smakfulla spel.

Bandet bjuder på nytt material i form av Soldierstown och Charlie I Gotta Go,  det verkar definitivt som att de har kul på scen och Scott verkar ha hittat den rätta känslan denna kväll.
Man vill ju hylla bandets egna material men det vore ju att ljuga om man inte erkände att det är deras Thin Lizzy-nummer som gör det värt det. En stekhet version av Are You Ready och Waiting For An Alibi senare är det inget snack om saken. Det vore en skam att inte hylla det gamla materialet när det låter så otroligt bra. Även efterföljande Hoodoo Voodoo växer enormt i mina öron när de river av den live med den rätta ljudmixen som på bästa sätt framhäver Scott och Damons gitarrharmonier.
Klassikerna vävs in lite allt eftersom i setet på perfekt avstånd från varandra, det håller setet roligt rakt igenom. De egna (framtida) klassikerna står dock starkt på egna ben och låtar som Bound For Glory, Kingdom Of The Lost och The Killer Instinct är definitivt publikfavoriter för kvällen.

Efter avslutningen med Rosalie och Whiskey In The Jar står jag och pratar med en vän. Han sätter fingret på vad som är Black Star Riders problem: ”Gå på en Motörhead-konsert så är hälften av publiken under 30. Gå på detta så är 90% av publiken mellan 30 och 60. Det är inte coolt för den yngre publiken att lyssna på detta.”. Det ligger verkligen något i det. Thin Lizzy är snorhett att lyssna på, ändå kommer inte de yngre fansen när bandets legendariska gitarrist kommer och spelar de legendariska låtarna. Det är mystiskt.

Bäst: Ljudet är spektakulärt bra och Lizzy-inslagen är utsökt placerade samt utvalda.
Sämst: Ja, var är den yngre publiken?
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt
Foto: Jonas ”Madman” Persson från 2015-11-25 på KB, Malmö. Se alla foton här.