Bombus_Dave_AccessRock_CloseUp-1

13/9 -2013

Bombus_Dave_AccessRock_Closeup-1-29Bombus_Dave_AccessRock_Closeup-1-38Det har blivit dags för Bombus spelning på Close-Up-Båten och göteborgarna intar scenen till konstig intromusik, rök och en förväntan i den ganska lilla publiken som man nästan kan känna lukten av. Med det knappt en månad gamla albumet The Poet And The Parrot i bagaget och releasefesten avklarad är de nu här för att sätta båten i gungning på riktigt. Det är i alla fall min förväntan, eftersom även jag har varit del av hyllningskören och hajpat skivan den senaste tiden. Och Bombus spelning handlar verkligen i huvudsak om det nya materialet. De inleder med Apparatus, en av de vassaste låtarna på skivan som därför känns alldeles för kort. Det enda jag riktigt kan tänka är att det här är jävligt bra. Lika direkt som ett knytnävsslag i ansiktet och samtidigt lika svårt att få grepp om. Men det spelar överhuvudtaget ingen roll hur man vill definiera eller genreindela musiken de spelar, det enda man behöver göra är att lyssna på de galopperande trummorna, mullrande basen, ylande gitarrmelodier och den lika delar råa som finstämda dubbla sången för att förstå vad det handlar om.

Bombus_Dave_AccessRock_Closeup-1-52Energin på scen är hög och jag förstår verkligen inte varför inte varje passagerare på båten är på plats i Starlight Palace för att få sig en ordentlig dos Bombus. De som är på plats verkar dock gilla vad de hör, särskilt de nere på golvet som rockar loss ordentligt. Det blir lite extra ösigt i titelspåret The Poet And The Parrot och låten A Safe Passage, som verkligen inbjuder till röj. Att ljudet inte är perfekt stör inte så mycket som man kan tänka sig, eftersom man i alla fall  inte är ute efter en perfekt känsla utan snarare ett levande och äkta uttryck. Lite rundgång då och då passar alltså bara in i den opolerade framtoningen. Samtidigt finns det ingen nonchalans när det gäller att leverera – Bombus är mästare när det kommer till dynamik och lyckas bygga upp låtarna till klimax för att sedan låta dem  sömlöst plana ut i sköna breaks och lugnare partier.

Jonas, som sköter basspelet, ser även till att hålla energin uppe genom att sparka och slå hål på luften där han står på mitten av scenen, han headbangar ikapp med sångarna Feffe och Matte. Han lyckas till och med manövrera sitt instrument så hårdhänt att han smäller av en bassträng. Det är svettigt och spelglädjen är uppenbar. Låtvalsmässigt är det absolut låtar som fungerar grymt bra live, även om jag hade ännu fler på min mentala önskelista inför spelningen. Enter The Night är underbart bra ikväll och avslutande Biblical är en självklarhet på setlisten. Det är lite förvånande att den är den enda låten från den självbetitlade debuten som vi får höra ikväll, men det är heller inte konstigt att fokus läggs på The Poet And The Parrot. Och gällande mina höga förväntningar? Det kvittar fullständigt att jag hajpat och repeatlyssnat de senaste veckorna, för Bombus är faktiskt ännu bättre live.Bombus_Dave_AccessRock_Closeup-1-30

Betyg: 8/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave

Bilderna från spelningen finner du HÄR.