• Arrangör

AccessTottieBourbonBoys-191

7/2-2013

Despotz Records

Eftersom att jag är en ärlig människa så erkänner jag nu; jag hade inte lyssnat in mig på den nyligen släppta Shotguns, Trucks & Cattle innan det var dags att se detta live på Debaser Slussen. Detta trots att jag har följt Bourbon Boys resa med spänning sedan jag fick höra första singeln Hillbilly Heart som släpptes för exakt ett år sedan idag.
Nåja, ”bättre sent än aldrig” heter det väl?

 

Nästan tre veckor har passerat sedan bandet släppte nämnda allra första fullängdare. Jag har endast sett positiva reaktioner hittills och plattan hamnade genast på Sverigetopplistan (där den igår låg på en stark niondeplats). Några timmars lyssnande resulterade i en hoppfull känsla inför denna afton, då jag för första gången i mitt liv skulle få äran att skåda Pär Hulkoff, Matt Buffalo, Jonas Kjellgren och Kenneth Seil framföra, som de själva uttrycker det, ”dieselpowered countryrock.”

 


AccessTottieSupercharger-9AccessTottieSupercharger-3-300x451Debaser Slussen
står som värd för kvällens evenemang. Det dröjer rätt länge innan stället börjar fyllas upp med folk och stämningen är lite försiktigt trivsam snarare än högljudd och peppad. Det pigga, glada och mycket trevliga bandet SuperCharger värmer upp publiken som verkar vara något trött.

 

Sångaren Mikkel Neperus delar med sig av underhållande historier mellan låtarna och uppmanar publiken att komma närmre scenen. På slutet av deras fartfyllda och energiska uppträdande lyckas han till och med få igång publiken, som nu klappar och sjunger med i den allsångsvänliga låten Hell Motel från första plattan Handgrenade Blues.

 

AccessTottieBourbonBoys-4

 

Kvällens huvudakt består alltså av 3/4 industrimetalband (Raubtier) och 1/4 melodisk dödsmetallband (Scar Symmetry).  Att dessa fyra herrar står på scen och spelar countryrock tillsammans känns kanske lite otippat, men visar sig vara helt rätt.

 

Det är ingen hemlighet att Hulkoff länge har velat framföra just den här sorts musiken. Han lyfter på hatten för att spana in åskådarna som nu har tagit sig ännu närmare scenen och deklarerar att det är en ära att få vara här ikväll.
Bandet ser ut att stortrivas när de river av låt efter låt. Publiken har övergått från att vara trött till att dansa, hoppa och sjunga framför scenen. Den manliga delen av publiken får rådet att inte supa bort sina kärringar ikväll innan Drinking My Woman Away och efter Moonshine Boulevard tar Hulkoff en klunk vatten (han påpekar att det inte är hembränt, utan just vatten han dricker).

 

AccessTottieBourbonBoys-26Pour Some Bourbon On Me och Hillbilly Heart är låtarna som åskådarna är mest engagerade att sjunga med i och kvällens ösigaste låt kan nog vara Rock N’ Rollin’ Man. Bandet öser på som bara den och det syns att de trivs tillsammans där uppe.

 

Det är ikväll live-debut för vissa låtar (Hulkoff: ”Ni måste ju få valuta för pengarna”) men bandet i sig debuterade live redan på Sweden Rock Festival i somras – ett gig som jag tyvärr missade. Detta är faktiskt första gången jag får uppleva Bourbon Boys live. Bandmedlemmarnas andra band är jag dock välbekant med.

 

AccessTottieBourbonBoys-300x451

Det råder i alla fall ingen tvekan om att denna musik ligger dem varmt om hjärtat och jag vet inte om det är norrlänningen i mig som gör att jag också känner av kärleken till musiken.  Hillbilly Heart, till exempel, kan vara en av de mysigaste låtar som någonsin skrivits. Den får mig att tänka på sena, myggtäta sommarkvällar framför en lägereld med gitarrspel, allsång och epa-traktorer i midnattssolen uppe i min hemstad Gällivare.

 

Det är hur som helst en oerhört trevlig kväll på Debaser Slussen. När de spelat klart tackar Hulkoff för sig med att säga att detta är det bästa gig han någonsin gjort. Lyckan strålar ut från scenen och åskådarna smittas av den när de får skaka hand med sina vänliga idoler.

Befinner ni er i Linköping ikväll eller i Göteborg imorgon kan jag verkligen rekommendera att glida förbi och avnjuta lite skön, ösig och äkta countryrock framförd på raspig, grov norrländska och med mycket kärlek.

AccessTottieBourbonBoys-3AccessTottieBourbonBoys-7

Bäst: Rock N’ Rollin’ Man och Hillbilly Heart.

Sämst: Snöslasket där ute.

Betyg: 8/10

Skribent och fotograf: Annelie Tottie