Bullet
2013-07-18
Bullet från Småland behöver vid detta laget ingen närmare beskrivning. I över tio år har de levererat en stenhård blandning av klassisk heavy metal och rock n roll till massorna. Kvällen till ära spelar de på Backstage Rockbar i Trollhättan, ett litet men mycket genuint rockhak som de senaste åren har förvandlats till ett stabilt resmål för turnerande band från hela världen. Att få se Bullet så nära och på ett så intimt ställe är något som inte händer längre, bandet är alldeles för stort och har sin naturliga plats på arenascener. Därför känner jag mig extra privilegierad ikväll, då jag får se ett av mina favoritband med denna unika inramning.

Vid halv tolv går introt igång, det är Midnight Oil som inleder setet. Av de fem första låtarna är hela fyra stycken ifrån senaste skivan Full Pull, något som verkligen går hem hos undertecknad. Speciellt Rush Hour är en sällan skådad käftsmäll, ikväll är ljudet kanonbra och låten kan få det trycket som finns inneboende i ackorden.
De enskilda insatserna är som vanligt lysande, dock finns inte så mycket plats för den vanliga koreografin på denn trånga och svettiga scen. Kravallstaketet utgörs av en järnkedja som går framför scen, många gånger under konserten undrar jag om den inte var på väg att brista. Trängselfaktorn är lika hög som temperaturen och det är helt fantastiskt att nästan kunna stå på scen och delta i spelningen. Bullet må vara stora, men de vet vart de kommer ifrån. Den intima miljön är något som de axlar på ett självklart sätt, man märker att de snarare får en kick av att komma så nära sin publik.

Highway Pirates, kvällens första extranummer, är fortfarande en av de bästa låtarna som släppts detta decennium. Det blir ett ruggigt tryck framför scen och man känner att det verkligen är såhär hårdrock ska vara. Om man inte har stått längst fram och varit plaskvåt av svett framför sina favoritband så har man inte levt.
Konserten avslutas med The Rebels Return och Bite The Bullet, den förstnämnda ger mig alltid gåshud och ikväll är inget undantag. Hell Hofer styr sin publik med järnhand och levererar en kanoninsats bakom micken. Efter ett gäng hårda turnéer för några år sedan så tyckte jag att han lät lite sliten, nu märker man dock inga svaghetstecken utan det är snarare så att han sjunger bättre än någonsin.
Gitarristerna Hampus Klang och Alexander Lyrbo har ett naturligt samspel och när det är dags för twin leads samlas de längst fram i mitten för att leverera dessa. Iförda jeans, skinnpaj och med bar överkropp så får de en att tänka på Thin Lizzy under sjuttiotalet, något man gärna gör ofta och länge.

Bullet visar att de är på topp och att de är ledare av den klassiska hårdrocken, det är inte så mycket att orda om. Att ha fått se dem på ett så (förhållandevis) litet ställe gör det hela än mer speciellt, det är dagar som denna man bara vill sluta jobba och uppleva detta runtom i världen varje kväll.

Bäst: Den intima inramningen, denna chansen kommer inte igen.
Sämst: Man vill alltid ha fler låtar. Bullet är som Nöt-Crème, man får liksom aldrig nog.
Betyg: 9/10

Skribent: Viktor Skatt

Setlist:
Midnight Oil
Rush Hour
Turn It Up Loud
Full Pull
Rolling Home
Pay The Price
Rambling Man
Dusk til Dawn
Stay Wild

Highway Pirates
The Rebels Return
Bite The Bullet