• Arrangör

D_CannibalCorpse_Accessrock_Debaser-33

17/10 – 2014

En kontroversiell och våldsam musikalisk freakshow har kommit till stan, och Debaser Strand är platsen där stockholmspubliken ska slaktas. I öronen. Njutningsfullt. Det handlar naturligtvis om den blodiga death metal-maskinen från Buffalo, New York – Cannibal Corpse. Bandet har fått med sig stark uppbackning på affischen i form av amerikanska Revocation och Östersunds dödsmetallstoltheter Aeon.

När de sistnämnda tar sig an scenen har klockan bara hunnit passera 19:30 och det är glest i de öldrickande leden. Majestätiskt värmer grymme Emil Wiksten upp trumskinnen med ett ökande beat, och snart slår hela bandet ut i full dödsmetallblom. Tyvärr får det inte den kraftfulla inverkan man kunde önskat, eftersom högtalarna ikväll verkar vara fyllda med havregrynsgröt. Trots detta är det tveklöst ett sjuhelvetes drag både på musik och headbangande, som föredragsvis utförs på ett våldsamt, nackspärrsutlovande vindmöllemanér. Vokalisten Tommy Dahlström påpekar att vi ser trötta ut, men det är för mig ett mindre problem än det att folk inte orkar komma tidigt för att se detta band. Aeon är, trots att ljudet inte gör dem rättvisa ikväll, ett galet tungt band med ofattbart snygga låtar – bara Aeons Black och Biblewhore är exempel nog. Avslutande Forever Nailed är låtmaterial i en klass för sig, även om den tycks gå lite väl fort – liksom det korta förbandssetet.

Betyg: 7,5/10

 

Revocation lyser med teknisk skicklighet och ansiktsförvridande inlevelse. Det intensiva minspelet står sångaren och gitarristen David Davidson för, och det är inget tvivel om att han är den centrala punkten i detta band från Boston – trots att andregitarristen Dan Gargiulo även gör grymma vokala insatser som kompletterar Davidson’s vrål. Bandets senaste albumsatsning Deathless har bara varit ute i några få dagar, och de nya låtarna står ut än mer när de läggs mellan äldre material. Den svängiga refrängen i titelspåret Deathless utgör exempelvis en stark kontrast mot det tekniska konststycket Dismantle The Dictator. Bandet har tagit ett förändringens steg framåt, men det innebär också att kvällens uttryck blir väldigt splittrat. Gamla låtar som Fracked tycker jag generellt framstår som starkare, och ljudet är nu tack och lov bättre – när mikrofonerna väl är påslagna.

Betyg: 7/10

 

Till slut kommer bandet Debaserbesökarna uppenbarligen väntat på, och det blir sådär trångt och svårt att se som så ofta på Strand – mysigt och ölbestänkt. Mysigt är väl egentligen inte ordet på allas läppar när Cannibal Corpse kör Fucked With A Knife och Corpsegrinder headbangar så att håret verkar kunna agera cirkelsåg, men framförallt så är det här mer trevligt än farligt. Det måste vara smått omöjligt att efter 26 år i branschen behålla den farlighetsstämpel som fått bandets skivor och albumomslag censurerade i ett antal länder under åren. Energin ikväll är det däremot inget fel på, och det känns egentligen inte som att bandet har så pass många år på sin (breda) nacke.

Det trettonde albumet A Skeletal Domain släpptes för någon månad sedan, och även om jag hittills inte är helt såld går det inte att förneka att Kill Or Become är en grym låt när den manglas ut live. Som helhet är dock det äldre materialet starkare, och Make Them Suffer är bland de bästa ikväll. Publiken är helt med på de brutala noterna och skrattar åt George ”Corpsegrinder” Fischers redovisning av vilka svenska svordomar han kan. En del försöker, till andras uteblivna förtjusning, till och med starta en moshpit allra längst bak i lokalen. Trots att mycket folk borde vara positivt undrar jag ändå om konserten inte gjort sig bättre på Debaser Medis större scen eftersom den intima känsla man vill åt i alla fall går förlorad när det avlånga Strand är såhär fullt med folk.

Hammer Smashed Face sätter mot slutet av spelningen med ett hårt slag punkt för en energisk vansinnesfärd genom Cannibal Corpse’s morbida låtskatt. Detta är ett band som det fortfarande är krut i, hög ålder till trots, och jävligt kul att se.

Betyg: 8/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave

D_CannibalCorpse_Accessrock_Debaser-25