• Festival

ChildrenOfBodum_AccessRock_Hannola_SRF2015_2E2A2903

4/6 – 2015

Finlands powerdödsstjärnor i Children Of Bodom tar sig an scenen på Sweden Rock Festival inför ett stort publikhav, badande i eftermiddagssol. Frontmannen Alexi Laiho ter sig nästan skygg där han står mitt på scen, gömd bakom solglasögon, hatt och ett blygsamt rörelsemönster. Hans gitarrinsatser är däremot allt annat än undangömda – det är ljudet från hans ESP som dominerar varje chans som ges.
Bandet ger i stort ett koncentrerat intryck, där showmanship får ge vika för en välspelad komposition av låtar från den stora bakkatalogen.

ChildrenOfBodum_AccessRock_Hannola_SRF2015_IMG_0484Bandets mix av olika influenser och förkärlek för übersnabba melodier på gitarr och keyboard speglas i varje låt. Låtstrukturernas likhet framträder tydligt, och antalet gitarrsolon under den 75 minuter långa speltiden växer till en närmast otäck mängd. Det är i låtar som 6pounder och Hate Crew Deathroll från albumet med samma namn som det faktiskt funkar helhetsmässigt – när hastigheten tas ner något och man satsar på stabil tyngd istället för instrumental show-off. Det är inte en uppvisning i fingerfärdighet – trots att de onekligen behärskar sina respektive instrument förstklassigt – utan en spelning inför en festivalpublik. En trogen skara framme vid kanten på Rock Stage älskar allt bandet gör, även när det ärligt talat inte händer särskilt mycket på scen. För den större publiken blir framträdandet dock mindre intressant när inte ens Laiho verkar vilja lägga mer energi på giget än absolut nödvändigt. Mina ögon vandrar hellre till basisten Henkka Seppälä och Janne Wirman som åtminstone försöker göra en show av det hela bakom sin nästan vertikalt placerade synth.

Man siktar mot storslagenhet men faller ungefär lika platt som Laihos growl – slätstruket och utan djup.

Betyg: 5/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Hannola