23/2-2012
Blue Topaz Records

Det har gått ett halvår sedan man senast hade chansen att se  Critikkal Solution spela i storstan så det var verkligen  på tiden att de dök upp på Pub Anchor igår. Det här var även bandets första spelning år 2012 så man kan väl säga att det var en lite speciell kväll.

Nytt för denna gång var att de hade med sig ”Critikkal Babes”. Med andra ord snygga tjejer som sjöng lite backgroundvocals och dansade på scenen.  Det var alltså rätt mycket folk och trångt och svettigt i den inte helt gigantiska logen innan giget. (Det var även brist på hårspray så det var tur att just jag med min magiska handväska som innehåller ALLT dök upp som en räddande ängel).

Runt 22-tiden är det inte speciellt mycket besökare på plats. Jag trodde för en sekund att folk kanske hade festat lite för mycket dagen innan (när Sister spelade på samma ställe) och helt glömt bort att det finns en efterfestdag efter lill-lördagen också. Dessutom var ju detta en lycklig dag eftersom de flesta fick lön efter 12-slaget, så det kändes konstigt att det var så pass tomt. Det ordnade dock upp sig rätt snabbt.

När soundchecken är klar, ridån på plats och klockan har slagit midnatt är det plötsligt massor med folk där. Nu börjar det likna en vanlig torsdagkväll på Sveavägen 90. En kvart senare börjar man höra ljud från scenen och strax därefter öppnar sig ridån och bandet med tillhörande Babes uppenbarar sig bakom en storm av konfetti som sprutas ut.

De kör igång med hitlåten Tear It Apart och jag känner genast igen sångaren Chrikk E Löfgrens ljuva stämma. Redan från första låten står en rad med trogna fans framför scenen och sjunger med och jublar. Sedan kör de vidare med en cover på Sugababes låt About You Know vilket är en låt som Chrikks röst passar fruktansvärt bra till. Den här gjorde de riktigt bra. Mycket bättre än originallåten!

Nästa låt är en cover på Bob MarleyRedemption Song, vilket jag tyckte var ett spännande val. Även denna låt gjorde de en alldeles utmärkt version av (och lite Bob Marley sitter aldrig fel tycker jag).

Bandet öser vidare och jag uppskattar att höra de nya låtarna som jag inte hört förut. Som svar på Chrikks fråga till publiken efter Prince Of A Song kan jag nu säga: Ja, det kan nog bli något.

Allsång är ett krav under sista låten The Moment och här tycker jag att publiken hade kunnat jobba på lite bättre faktiskt. Critikkal Babes hjälper till rätt bra med att få igång publiken i alla fall. När de avslutar spelningen med en sista refräng av senast nämna låt sprutas mer konfetti ut över publiken och Chrikk tar i för kung och fosterland med sin magiska sångröst. Grym avslutning, verkligen!

Jag blir alltid glad av att höra den här Axl Rose-kopian Chrikk E Löfgren sjunga. (Han ser alltså ut som Axl Rose gjorde på 80-talet när han fortfarande var snygg). Första gången jag såg denna karl var faktiskt när han sjöng med Guns N’ Roses-tributebandet Guns N’ Posers  Harry B James för ett antal år sedan och jag blev helt fascinerad över hans likhet med sångaren Axl Rose. Både utseendet och sången påminner oerhört mycket om denna karl. Det hörs verkligen att Critikkal Solution inspireras mycket av bland annat just Guns N’ Roses. Så är ni ett fan av dem lär ni älska Critikkal Solution!

Även fast jag noterar att trummisen Christoffer Öhman ser ut att ha skitkul  under hela spelningen och gitarristen Ludvig Turner får glänsa i några schyssta gitarrsolon känns det som att sångaren Chrikk är den som verkligen är i fokus under hela kvällen. Hans oerhörda talang är vad man mest lägger märke till och jag hinner tänka några gånger att han lika gärna hade kunnat vara soloartist istället.  Critikkal Solution är i alla fall ett lovande band som det troligtvis kan gå långt för i framtiden, om jag får säga vad jag tror.

Setlist:

Tear It Apart
About You Now
Redemption Song
Leave My Ass Alone
Prince Of A Song
The Moment


Bäst: About You Now och The Moment.
Sämst: Publikens allsångkunskaper.
Betyg: 7/10