• Festival

7/6-2012

För nio år sedan, närmare bestämt år 2003, spelade Danko JonesSweden Rock Festival senast. Denna soliga sommardag år 2012 kliver han ut på scenen med sina bandmedlemmar och möts av öronbedövande jubel och applåder. Han berättar att de, varje år sedan 2003 har undrat varför de inte är på Sweden Rock och spelar. De har längtat mycket efter denna spelning, inte bara därför, utan även för att detta är första spelningen för dem år 2012. Tur att vi hann spela här igen innan jorden går under, menar Danko Jones. Han passar även på att tacka de cirka femton personerna som såg de sist de var här, när de råkade spela samtidigt som Motörhead

Vi befinner oss alltså på Sweden Stage, samma scen som Edguy spelade på inatt. Det är dock något som har förändrats. Det är ett enormt tryck och man hör musiken riktigt bra, till skillnad från igår. De verkar äntligen ha fått ordning på ljudet och vi får avnjuta en riktig spelning med bra ljudvolym.

Danko Jones verkar vara på bra humör idag och påpekar tidigt att det är bullshit det där med att fotograferna bara for fotografera under de tre första låtarna. De är minsann inget sådant band och vill gärna ha bilder på när de börjar svettas och ösa på riktigt.

Spelningen inleds med Sticky Situation, tätt följd av First Date. Publiken är i extas eftersom festen egentligen redan har börjat innan Danko Jones ens kliver ut på scenen. Det är allsång under varenda låt, men kanske lite extra mycket under I Think Bad Thoughts, Full Of Regret och Had Enough.

Plötsligt upptäcker Danko Jones en kille i publiken som tydligen inte ser lika peppad ut som resten. Han säger att han ska spela en låt och titta på den killen för att försöka få igång honom – ju mer uttråkad han ser ut, desto bättre show kommer publiken att få. Inte oss emot.

Han tipsar oss om att gå och se Soundgarden ikväll och även Sepultura som ska spela efteråt på samma scen. Enligt Danko Jones är det en helt fantastisk dag med grymma band , vilket vi såklart håller med om. Störst ljudvolym från publiken uppnås dock när han pratar om sig själv, och han medger att han blir lite generad. Den tråkiga killen i publiken klappar dock fortfarande inte, får vi veta. Fråga mig inte hur kan lyckas motstå denna frestelse.

Danko Jones avslutar spelningen med att hålla ett fantastiskt fint tal om hur han ska fortsätta sin klättring mot bergets topp. Väl där uppe kommer han stå och titta ner på alla som någonsin tvivlat på honom eller bedragit honom. Han ska skaka hand med alla våra bortgångna och saknade stjärnor som Cliff Burton, Joe Strummer och Ronnie James Dio, för att nämna några få. Det viktigaste av allt är att ALLA kan nå till bergets topp om de strävar efter det.

Efter en grymt bra spelning, massor med fest och allsång i publiken och detta tal som gav mig rysningar frågar jag mig själv hur man inte kan älska Danko Jones. Jag hoppas verkligen att det inte dröjer nio år till nästa gång.

Bäst: Danko Jones i sin helhet.
Sämst:
Folk som bär ryggsäck och armbågas hårt i publiken.
Betyg:
8/!0

Skribent: Tottie Redhot