• Festival

DarkTranquillity_Skogsrojet_Dave_AccessRock-1-23

27/7 – 2013

Göteborgsbandet Dark Tranquillity står för det enda Death Metal-inslaget på årets upplaga av Skogsröjet. Bandets sångare Mikael Stanne bemöter publiken med ett stort leende – vilket inte känns särskilt death metal. Men när inledande Terminus (Where Death Is Most Alive) brakar igång så är det bara början på en av de mest imponerande uppvisningarna inom den göteborska dödsmetallskolan.

Ljudbilden är brutalt bra. Gitarrerna låter överjävligt elaka när det behövs, men det uppstår inga problem när bandet går över till de lugnare delarna. Jag kan dock inte låta bli att bli lite irriterad på att all bas är förinspelad efter Daniel Antonssons avhopp. Detta är bara en detalj och inget som egentligen stör själva framförandet. Likaså lägger Niklas Sundins gitarr av under nya The Science of Noise vilket självklart är irriterande, men åter inget som förstör helhetsintrycket.

Scenens gigant är redan nämnda sångare. Inte bara har en otroligt kraftfull röst som denna kväll låter enormt bra. Han är också en otroligt skicklig frontman, formad i samma skola som Anders Fridén i In Flames. Han är charmig och rolig och lyckas till och med att hitta allsångsvänliga delar under Misery’s Crown. En lyx få dödsmetallband förunnat.

Redan från start så sätter man tempot högt och håller kursen egentligen genom hela spelningen. Den enda gången bandet egentligen kör lite vilse är under The Mundane and the Magic som efterföljs av ThereIn. Men i nästkommande Final Resistance är bandet åter på banan. Final Resistance är också en av spelningens absoluta höjdpunkter med sitt enorma tempo och explosiva energi.

Även The Wonders At Your Feet och blytunga färskingen Endtime Hearts sticker positivt ut. Gamlingen Lethe är en trevlig överraskning. Avslutande The Fatalist visar att Dark Tranquillity inte bara kan skriva snygga melodier utan även också mangla. Efter denna låt blir det läskigt tyst. Kvar står jag och känner mig överkörd.

Bäst: Energin som genomsyrar nästan hela spelningen.
Sämst: I The Mundane and the Magic sjunker tempot för mycket.
Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: Dave

Bilderna från spelningen hittar du HÄR.

Setlist:
Terminus (Where Death Is Most Alive)
Zero Distance
The Wonders At Your Feet
The Science Of Noise
Endtime Hearts
Lost To Apathy
Misery’s Crown
Lethe
The Mundande And The Magic
ThereIn
Final Resistance
Uniformity
The Fatalist