• Festival

DefLepard_Accessrock_Hannola_SwedenRockFestival_2E2A3836
2015-06-04

Från Sheffield, England, härstammar ett av världens genom tiderna mest framgångsrika rockband. Med plattor som Pyromania, Hysteria och Adrenalize tog Def Leppard världen med storm. Hitmakarnas mästare och den sliskiga rockens konungar kom från en hårdare bakgrund men anpassade sig senare efter den amerikanska marknaden som de mot slutet av 80-talet dominerade. Den ”exklusiva” greatest hits-show som utlovats på årets festival är knappast exklusiv, dock är den exakt vad genomsnittsbesökaren hade hoppats på.

Rock Rock (Till You Drop)
inleder konserten och framför Festival Stage har tusentals musikälskare samlats. Gitarristen Phil Collen flashar som vanligt sin vältränade kropp redan från start och dagen till ära känns den extra inoljad. Bandet verkar ha en bra dag och ljudet låter kanon, de kör vidare med Animal och hitkavalkaden är igång. Def Leppard har ett underbart silkeslent sound som smeker såväl hörselgångar som själ, i yngre år skämtade jag ofta om bandet men idag kan jag knappt förstå folk som inte gillar det.

När bandet ger sig på låtar från Euphoria-plattan dör publiktrycket av en aning men räddas snabbt upp då balladen Love Bites liras. Armageddon It och Rocket plockas även de från deras största succé Hysteria – 1987 års kanske vassaste platta står sig ypperligt live 28 år senare. Rick Savage är lika snygg som alltid när han spatserar fram och tillbaks över scenen med sin bas och visar upp sitt million dollar smile. En av mina favoriter från de tidiga åren är Bringin’ On The Heartbreak från 1981 års High ’n’ Dry, redan där kunde man se prov på den fingertoppskänsla som senare kom att göra bandet till ett av världens största. Live sitter stämmorna perfekt, det är inte helt utan att man undrar hur mycket förinspelat material bandet använder.

Den utlovade greatest hits-showen är precis vad som bjuds, själv orkar jag verkligen inte med låtar som Pour Some Sugar On Me men andra klassiker som Rock Of Ages och Photograph går alltid hem. Jag hoppas verkligen att Def Leppard fortsätter och kanske även släpper nytt material. Det är ytterst få andra som besitter deras fingertoppskänsla när det kommer till riktigt starkt låthantverk.

Bäst: Joe Elliot har en bra dag på jobbet, då är mycket vunnet med tanke på vilket stabilt gäng han har bakom sig.
Sämst: Ska det vara greatest hits så finns det i min värld ingen plats för låtar från Euphoria.
Betyg: 8/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Viktor Skatt
Fotograf: Hannola