• Festival

diamonddawn

2013-07-26
Göteborgsbandet Diamond Dawn har sakta men säkert tagit sig upp på större och större scener efter att deras debutskiva Overdrive släpptes i år.
För tillfället är bandet aktuellt som förband på Lita Fords Sverige-turné och sommarens spelningar fortsätter att bokas in för fullt.
Dagen till ära står de på den största scenen på Skogsröjet, Rockklassiker Stage. Det är trevligt att se sextetten på en tillräckligt stor scen, då de tar upp mycket utrymme med sina keyboards och sin scenshow.

Man inleder starkt med Into Overdrive, tyvärr kan inte ljudet matcha bandets energi och kvalitet. Vad vi ser på scenen är ett hungrigt och grymt talangfullt band som ger exakt allt de har, vad vi hör är en ganska odynamisk ljudbild där all bakgrundssång och Olle Lindahls gitarr saknas helt. Ljudteknikern måste vara vaken, publiken har betalat för att se ett band som åkt långt för att få framföra sin musik på bästa möjliga sätt. Inte ok.
Ovädret som tidigare drabbade länet har övergått i ett fantastiskt solsken och hettan är påtaglig. Man märker att sångaren Alexander Strandell får ta i för glatta livet i den obarmhärtiga värmen. Något han gör bra.
Ibland skippar han en rad eller två, vilket får lite konsekvenser när bakgrundssången är obefintlig utåt och han inte kan få något understöd, detta vägs dock upp med ett bra showande.

Diamond Dawn har energi så det räcker och blir över trots ett tight spelschema, Jhonny Göransson (gitarr) och Mikael Tillander (bas) är som två extra frontmän med deras magnifika scennärvaro. Det är exakt så det ska vara. Det finns alltid någon i publiken som har någon annan än sångaren som favorit och då ska man få ut max av att fästa ögonen på just den medlemmen.
Niklas Arkbro lägger sina maffiga keyboardmattor på sina tre keyboards och Effy Larsson imponerar som vanligt med sitt lika lekfulla som stenhårda trumspel. Hans tillslag är helt magnifikt och hans approach till rytm är både härligt avslappnad och tillbakalutat samtidigt som det är våldsamt alert och stundtals progressivt. En fröjd för samtliga sinnen att uppleva.

Setet är kort men intensivt. Turn It Up Loud och Take Me Higher är två verkliga höjdare från plattan som de river av inför en imponerad publik. Konserten avslutas som vanligt med Standing As One, bandets signaturlåt hittills.
Detta är första gången jag ser Diamond Dawn på en tillräckligt stor scen. Det är här de hör hemma. De kommer att fortsätta växa och vi kommer att fortsätta höra ifrån dem framöver. Inte mig emot.

Bäst: Energin på scenen som skapas när de får tillräckligt med utrymme.
Sämst: Ljudteknikern som inte på något sätt tillåter dem att göra sitt sound rättvisa denna dag, trots en kanoninsats från bandet.
Betyg: 7/10

Skribent: Viktor Skatt

Setlist:
Into Overdrive
Turn It Up Loud
Take Me Higher
Give It All
Standing As One