• Festival

eluveitie_accessrock_getawayrockfestival_tottie_07

9/8-2013

Folkmetalbandet Eluveitie spelade på största scenen, Green Stage, på Getaway Rock Festival under lördagen. Trots att klockan är mitt på dagen är det en stor folksamling på plats. Det jobbiga regnet har äntligen upphört och livet känns underbart.

De dundrar igång med sin melodiösa death metal-inspirerade musik och det låter grymt bra så länge man håller sig långt fram. Backar man undan en bit för att komma undan folkmassan så låter det inte så tungt som det borde låta. De är underhållande att titta på när de spelar på alla hundratals olika instrument de använder sig av. Det är både vevlira, säckpipa, fiol, mandolin och olika flöjter som används utöver trummor, gitarr och bas. Det låter riktigt snyggt och bandet är mycket samspelt.

Frontmannen Chrigel Glanzmann både growlar och spelar diverse olika instrument. Han har en stark scennärvaro och ger verkligen allt under denna spelning. Efter några låtar påpekar han att vi är på en metalfestival men han tycker inte riktigt att det ser ut som det. Publiken är visst lite för lam. För att lösa detta bestämmer han att det är dags för circlepit och pekar ut en tjej i publiken med rött hår och Opeth-tröja som ska leda denna. Jag lyckas inte se hur det går men Chrigel verkar nöjd. Det slutar dock inte där. Dagens första wall of death organiseras och det är en klart godkänd sådan.

Jag hade tänkt mig en lite tyngre och mäktigare show idag men Eluveitie får helt klart godkänt. De lyckas verkligen med att få igång publiken och utöver att Anna Murphy, när hon hjälper till med sången, i vissa partier inte låter helt klockren är det klanderfritt.

Betyg: 7/10

Skribent och fotograf: Tottie

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.