• Festival

AccessRock_Europe-624x619

2013-06-07
Europe fick den stora äran att headline:a fredagen, givetvis var förväntningarna höga och man hade hört att det dessutom skulle komma en del gästartister. Det visade sig att det varken skulle bli Tony Reno eller Kee Marcello, utan Scott Gorham och Michael Schenker. Det vill säga två av de bästa gitarristerna som någonsin levt.

Man gör en skön grej och lirar låtar ifrån samtliga album man släppt genom åren, något som verkligen uppskattas av fansen. Dessvärre utgör 2000-talsalbumen numera en stor del av deras diskografi, något som omöjliggör en djupdykning i det äldre materialet. Jag går som vanligt igång som en tok på Scream Of Anger, då jäklar blir det åka av. Vi får även höra In The Future To Come från debuten. En riktig hårdrockspärla som man inte skojar bort i första taget.

Jag tycker att låtarna ifrån Bag Of Bones gör sig mycket bättre än övriga låtar som tillkommit efter återföreningen. Det känns som att det är först nu Europe börjar hitta sin ”vuxna” identitet. Always The Pretenders är dock ett undantag, den är helt fantastisk och kanske den bästa låten från de senaste albumen de släppt.

Gästframträdandena är dessvärre lite av ett fiasko, att ta upp Scott Gorham för Jailbreak (Thin Lizzy) och Michael Schenker för Lights Out (UFO) får inte den effekten som önskas.
Konserten blir väldigt utdragen och förutom vissa låtval så bjuds vi inte direkt på något annat än ett förlängt Europe-set. Jag är ganska besviken faktiskt.
Att Joey Tempest dessutom ska köra mellansnack på både svenska och engelska känns lite konstigt (trots att det är förståeligt då giget tydligen ska släppas på DVD). Han har rent uselt mellansnack från början och att lägga till en till sänkande faktor på det ger inte många plus i min bok.

Europe gör en bra konsert, de framstår dock som väldigt självgoda när de inte bjuder på ett mer speciellt set med tanke på deras roll som headliner och då 30-årsjubiléet har hypats väldigt mycket. Att köra Last Look At Eden som extranummer känns även det lite skitnödigt.

Bäst: Scream Of Anger, trots att den går pinsamt långsamt.
Sämst: Otroligt lång konsert som inte riktigt leder nånvart.
Betyg: 7/10

Skribent: Viktor Skatt

Fotograf: Anders Hannola

Bilder från spelningen hittar ni HÄR.