facebreaker_closeup_accessrock_tottie_15

13/9 -2013

M/S Galaxy som nyligen satt kurs mot Åbo, Finland, kliver de fem killarna i Facebreaker upp på scen för att sparka igång festen. De är först ut av de sju band som ska ska få våra nackar att ömma och våra öron att jubla denna Close-Up-kryssning. Efter att vi i introt blivit hälsade ”welcome to hell” brakar det lös när bandet drar igång första låten. De få åskådare som samlats så här tidigt på resan är i alla fall dedikerade och pumpar med knytnävarna i takt till bandets avgrundsdjupa dödsmetall. Trots att så få kommit för att se bandet uppstår ändå en röjig känsla när golvet vibrerar och det blinkande ljuset bländar en.

Ljudmässigt är det helt okej även om jag ibland tycker att jag inte kan urskilja de två gitarrerna riktigt bland mullrande bas och trummor. Robert Karlssons superba growl kommer dock fram bra och jag headbangar med hela tiden trots att jag håller mig lite i bakgrunden. Det slår mig ändå i början av setet att jag önskar mig ett högre tempo. Det finns visserligen en oerhörd tyngd som känns som att den borde få båten i gungning trots att vi inte är ute på öppet vatten ännu, men det behöver komma igång lite mer direkt. I mitten och mot slutet av spelningen stiger energin väsentligt och en riktig partykänsla infinner sig, äntligen. Jag är dock lite besviken eftersom jag förväntat mig att få mitt ansikte brutet omedelbart efter att de gått på scen.

Bandet tackar alla pojkar och flickor som dykt upp och spelar låten Zombie Flesh Cult från senaste fjärde plattan Dedicated To The Flesh som släpptes tidigare i år. Med krossande hårda riff, härligt märkliga gitarrsolon och dundrande rytmsektion blir en del ögonblick riktigt grymma. Tyvärr blir det samtidigt lite för mycket raksträcka för mig och jag saknar något som verkligen sticker ut. De spelar Bloodthirst och stundtals är det verkligen svårt att inte gunga med. Facebreaker levererar en lovande inledning på höstens upplaga av Close-Up-Båten, men det är inte den spelning som stannar kvar i mitt huvud längst.

Betyg: 6/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Tottie

Bilderna från spelningen finner du HÄR.