• Festival

5FDP_Dave_accessrock.se-0267

6/6 – 2013

Det är ljust ute, solen skiner som aldrig förr och jag har bränt sönder mina axlar, men det hindrar inte mig från att vara förväntansfull på ett band jag slutade lyssna på för några år sedan då de saknade en viss variation från album till album.

Five Finger Death Punch vet hur de ska göra för att fånga publiken med sin tuffa ”skit ner dig”-attityd och sitt enorma publikfrieri. Sångaren Ivan Moody säger stup i kvarten att han älskar oss. Förutom detta består mellansnacket av att vi ska skrika ”Five Finger Death Punch” eller att vi ska gå bärsärkagång. Två gånger under spelningen bildas det circle pits.
Ivan tar upp några barn på scenen och förklarar att detta är framtidens hopp för metal, de får stå där i fina hörselkåpor under tre låtar. Han visar dem hur man gör hornen upp i luften samt pekar finger..

Vid ett annat tillfälle säger Ivan till bandet att de ska köra något improviserat, spelningen till ära. Detta är något bandet förmodligen gör varje gång de står på scen under denna turné då allt är tydligt inövat. Först kör de igång introtonerna till Pantera’s Walk, sedan Ozzy Osbourne’s Crazy Train och efter det Deep Purple’s Smoke on the WaterInget är gott nog för Ivan så bandet kör istället igång Bad Company och det blir allsång från publiken. Själv hade jag föredragit WalkFive Finger Death Punch känns som ett 2010-tals Pantera – vilket bara det är ett gott betyg.

Efter allt svett och ståhej har jag fått ett nytt hopp för Five Finger Death Punch efter denna afton och jag kommer defintivt hålla ett öga efter deras kommande dubbelalbum.

Bäst: Attityden och energin hos bandet.
Sämst: Publikfrieriet blir en aning töntigt.
Betyg: 8/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson

Fotografer: Jonas ”Madman” Persson, Linda Florin och Anna Bertram.

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.