• Festival

Dave_AccessRock__SwedenRockFestival_FiveFingerDeathPunch-13

6/6 – 2015

Hårt slående Five Finger Death Punch från Las Vegas har snabbt gjort karriär sedan starten för 10 år sedan och är just nu ett av de största metalbanden i världen. När de återvänder till Sweden Rock Festival efter två år är det inför en enorm publik framför största Festival Stage. Man inleder med monsterhiten Under And Over It och lyckan är påtaglig både hos band och de många samlade. Ivan Moody ropar ”I love you fucking all!” mellan, som det känns, nästan varje textrad i Burn It Down, och även frågan ”I say Five Finger, you say…?” är välanvänd ikväll. Kärleken är besvarad av många.

Dave_AccessRock__SwedenRockFestival_FiveFingerDeathPunch-9Trots att Ivan tar stor plats då han ständigt förflyttar sig längs den stora scenens kant och catwalk för att se alla i publiken, pågår den största showen enligt mig bakom honom. Zoltan Bathory och Jason Hook på gitarr, Chris Kael på bas och skelettutklädda Jeremy Spencer bakom trumsetet är ett tight band som inte verkar kunna sluta le åt inramningen. Särskilt Chris är helt fantastisk – skägg-dreadsen är ständigt i gungning tack vare hans grymma inlevelse. Det enda som stör inledningsvis är att Ivans sång är en aning fördröjd och det låter irriterande släpigt. När publiken kan hålla takten bättre än sångaren är något fel, jag vill skylla på dålig medhörning eller annat tekniskt fel. Hans radiovänliga röst låter också bättre efter hand i de rena partierna, det är synd att allt inte sitter från start.

Bandet har tilldelats 90 minuters speltid och det är tydligt att de behöver göra mycket annat än att just spela för att fylla ut tiden. Jason Hook river av oklar anledning av gitarrintron till en massa kända hårdrockslåtar – knappast för att visa upp sina skills, då det är de enklaste, mest ikoniska riffen som väljs. Ivan tar inför Burn MF upp ett tiotal barn på scen, och lång tid hinner gå innan man kör igång för att starta två circlepits i publiken. Ungen i batman-tröja stjäl dock showen.

Det är mycket publikfrieri och annan utfyllnad, vilket kanske är det som får åskådarna att uppskatta giget. Låtmaterialet framförs inte perfekt, vilket tyvärr främst beror på Moodys del i det hela. Det är tur att han är bättre som frontman, och att allt görs med kärlek för Sweden Rock-publiken.

Betyg: 6/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave