• Festival

Dave_AccessRock_SwedenRockFestival_Ghost-58

4/6 – 2015

Landets mest kända musiker med okänd (nåja) identitet, Ghost, har samlat massorna till en avslutande, nattlig ritual på småtimmarna mot festivalens fredag. Bandets tredje album, Meliora, släpps i mitten av augusti i år och Hans Ohelighet Papa Emeritus IIs ämbetsperiod är således över. I en mystisk video som dykt upp på nätet avslöjas albumets omslag, de namnlösa musikernas nya masker och en ny sångare. Efter en intim premiärspelning i hemstaden Linköping är det nu dags för bandet att visa upp sig för den större publiken framför Rock Stage, i en för stämningen passande iskyla.

Dave_AccessRock_SwedenRockFestival_Ghost-2Efter den ständiga introlåten Masked Ball gör The Nameless Ghouls entré, numera utstyrda i svarta rockar och byxor istället för fotsida kåpor, och med silverfärgade mer humanoida masker med djävulshorn. Man spelar Genesis från första alstret Opus Eponymous, som för att visa på att det är denna skiva som kommer att dominera setlisten. När Papa Emeritus III, den andres tre månader yngre bror, visar sig är det dock för att introducera den nya låten From The Pinnacle To The Pit, med tung basgång och genomgående slagverksdriv – vilket verkar vara signifikant för det nya materialet.

Papa är klädd i en broderad och paljettdekorerad dräkt och spatserar skitnödigt runt på scen som om hans rigor mortis satt in lite för ordentligt. Det visar sig att han inte sjunger hälften så bra som sin föregångare – de tre månaderna i  ålderskillnad verkar göra stor skillnad, då nya Papa låter löjligt barnslig, rentav pubertal. De namnlösas förklädnad är skamlöst stulen från bandet Terra Tenebrosas frontman, The Cuckoo (googla det). De verkar också vara missnöjda med sin nya ledare, och spelar fult och fel nästan med vilje.

Naturligtvis är ingenting i det föregående stycket sant (kasta om bokstäverna i Sajko så blir det ”skoja”). Bandet har lyckats med att förnya det koncept som tagit dem till storhet, och uppgraderat sig musikaliskt från förra skivan Infestissumam som de säkert spelat på turné tills de kräkts i sina masker. De nya låtarna Majesty, Cirice och Absolution är uppenbart välkonstruerade låthantverk som sätter sig i hjärnan efter att bara ha hört dem en gång. De sticker ut på ett behagligt sätt från Opus Eponymous-materialet, som ikväll spelas i sin helhet. Man klämmer även in obligatoriska Year Zero samt Roky Erickson-covern If You Have Ghosts och avslutande Monstrance Clock. Det är fasansfullt stämningsfullt, om än inte perfekt så jävligt fantastiskt ner till minsta, teatraliska rörelse från Ghoul eller Papa.

Betyg: 8,5/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave

Dave_AccessRock_SwedenRockFestival_Ghost-56