• Festival

 

Gojira_AccessRock_Hannola_STHLMFields_2E2A8157

30/5 – 2014

När Gojira inviger den stora STHLM North-scenen på splitternya festivalen STHLM Fields är det inför en drypande våt publik som inte riktigt verkar ha vaknat ännu. Det är tidig eftermiddag och Frankrikes egna metalmonster verkar ärade av det faktum att de öppnar för band som Slayer och Metallica. Jag kan dock inte låta bli att tycka att det är synd att detta fantastiska band får en så tidig – och kort – speltid. Joe Duplantier vrålar ”Are you alive?!” och de sparkar igång Explosia. Det är sedvanlig stilren perfektion och regnet på den jättelika gräsmattan Gärdet är glömt på en sekund.

Bandet kör omedelbart på full gas och kastar sig obevekligt mellan dundrande tunga partier och geniala gitarrmelodier. Jean-Michel Labadie springer ut på scenens förlängning och kör en one man show där han slänger runt med basen som om den vore skrot och inte det heliga instrument som skänker oss rytm och svintunga melodier. Gitarristerna Joe Duplantier och Christian Andreu är självsäkra när de med enkelhet spelar det snyggt komplicerade riffet i Oroborus. Mario Duplantier krossar trummorna i sitt vanliga närapå oefterhärmliga manér.

Trots att ljudet är något ojämnt och att röken stundtals fördunklar sikten fullständigt gör Gojira en kort och mördande koncis spelning, perfekt balanserad i sina tvära kast mellan svindlande melodier och fruktansvärd tyngd. När de avslutar med L’Enfant Sauvage och ett ”merci beaucoup!” känns det som att de efterföljande banden har jävligt mycket att leva upp till.

Betyg: 8/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Hannola