• Festival

Gojira_AccessRock_Hannola_STHLMFields_2E2A8513

6/6 – 2015

Fransk metal lika monstruös som den filmvarelse som gett dem namnet står på schemat under lördagskvällen. Det är nästan svårt att greppa att man får se så många favoritband på en och samma festival – Gojira är definitivt en av de på förhand utsedda höjdpunkterna för denna recensents del. Bandet inleder spelningen, som domineras av äldre material, med 10 år gamla Ocean Planet. En uppvisning i säreget vackra melodier och tunga, trumbaserade partier har tagit sin början och allt är väl på Sweden Rock Festival.

Den familjerelaterade nödsituation som efter festivalen tvingat bandet att ställa in tre spelningar på turnén påverkar inte bandets insats märkbart. Möjligtvis spelar Joe Duplantier något hårdare på sin gitarr, då han tidigt i setet smäller av en sträng. De komplext grymma riffen i Backbone låter således inte helt perfekta. I övrigt är det enda som i mina ögon (öron) kunnat förbättras ljudbilden, som inte är helt optimal med tanke på detta bands potential. Joes röst låter dock fantastisk och hans utsvävningar från melodierna i inspelad version ger en extra dimension. Jean-Michel Labadie är underbart oberäknelig, då han i ena stunden kan stå och spela bas, till synes helt lugn, och i andra fara över scenen som ett yrväder och kasta basen runt sig.

Mario Duplantier är en av få trummisar i världen som har min tillåtelse att stanna upp ett grymt set för att riva av ett trumsolo. Han är dessutom den enda som får gå fram till publiken och uppmana dem att springa runt, runt på den bedårande accent som på riktigt får det att låta som att han på svenska säger ”cirkelpitt”. Allt är tillåtet, eventuellt förlåtet, när man spelar trummor som en förbannad gud. Rytmiseringarna i slutet av Remembrance torde vara nog för att alla ska förstå detta.

När favoriten Oroborus mot slutet ekat ut står det återigen helt klart för mig hur mångsidigt, brutalt och perfektionistiskt livebandet Gojira är. Det är helt omöjligt att se dem för många gånger, därför håller undertecknad nu alla tummar hon har för att bandet ska ha möjlighet att som planerat genomföra sin spelning på Tyrol i Stockholm den 18 juni (biljetter HÄR). Jag kräver en dos till.

Betyg: 8,5/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Hannola, bilder ifrån STHLM Fields 2014, pga tekniska problem.