31/10-2012
Vad kan egentligen vara bättre än att hjälpa till att samla in pengar till Cancerfonden samtidigt som man ser tre grymma metalband spela på Göta Källare? Inte så många saker ändå?
Myjam
anordnade denna afton i samarbete med Rock Mot Cancer och banden som fått äran att underhålla oss är, precis som rubriken antyder, Grave, Degradead och Sterbhaus.
Sterbhaus har hoppat in som ersättare för Scarpoint, som tyvärr var tvungna att ställa in på grund av sjukdom. Dessa hjältar ställde upp med två dagars varsel och är glada över att få vara med på en så pass viktig kväll, berättar frontmannen Marcus Hammarström från scenen.
De bjuder på sin svärtade thrash/deathmetal inför en relativt stor publik och har några riktigt exalterade fans på sin sida som headbangar friskt under hela spelningen. Större delen av åskådarna står dock hittills snällt och lyssnar samt tittar med en öl i handen.

Bandet släppte plattan Angels for Breakfast …And God for Lunch som mixats av Jonas Kjellgren, den 24 augusti i år och fått uteslutande bra betyg för den. Deras framträdande är energisprakande och blandas med en lagom dos av både humor och ilska.
Jag gillar Marcus Hammarströms elaka röst och att de väljer att tillägna sitt gig till ingen mindre än Ronnie James Dio.
Efter denna kungörelse påpekar han att det inte är ett makabert skämt att nästa låt de kör råkar heta House Of The Dead Dwarf… Detta är för övrigt den bästa låten Sterbhaus framför ikväll.


Nästa band att inta scenen efter detta uppiggande framträdande är inga mindre än Degradead, som nu har en liten paus mellan europaturnén med Overkill och sin stundande headline-turné i Ryssland.
Kvalitén i lokalen höjs ett snäpp när de öppnar sin energiska show med låten Degradead, efter att ha mottagit jubel från åskådarna så börjar det nu bli lite trångt framför scenen.

Sångaren Mikael Sehlin skriker mellan låtarna ut att det är en ära att få vara här ikväll.
Degradead
måste vara ett av Stockholms tightaste band och levererar en riktigt grym spelning ikväll, detta förvånar mig inte överhuvudtaget eftersom de alltid är helt suveräna live. Detta är dessutom andra gången på kort tid som jag får se dem spela med nya trummisen Amit Mohla som bevisar att han inte är en one-hit-wonder.
Wake The Storm
, Burned och avslutningslåten Part Of The System hör till spelningens många höjdpunkter och vi vill bara höra mer, mer och ännu mer. Tyvärr måste allt ha ett slut och vi har ju fortfarande Grave att se fram emot.

Värmen i lokalen börjar bli påtaglig nu och mer öl krävs i väntan på kvällens huvudakt.
Grave
är aktuella med nya plattan Endless Procession of Souls och har just kommit hem från sitt turnerande med Morbid Angel I Europa och USA. De har faktiskt aldrig spelat på Göta Källare tidigare, erkänner frontmannen Ola Lindgren, så det är verkligen på tiden att vi får se dem här.

De avslutar denna redan galet bra kväll med en tung spelning med sedvanliga avgrundsvrål och fast hårt tempo.
Den lyckligt headbangande publiken tunnas ut lite mot slutet, kanske av rädsla för att missa sista tunnelbanan hem.
Kvällens setlist innehåller både nytt och gammalt, de har ju en del att välja på med otaliga skivor i bagaget.
Passion Of The Weak
och Amongst Marble And The Dead måste nog vara två av kvällens bästa.
Ola Lindgren
berättar om sin pappa som lyckligtvis har blivit frisk från sin cancer och påpekar att vi alla nog känner någon som har drabbats. Därför är detta en viktig kväll.

Ljudet ikväll kunde man inte klaga på och att det dessutom endast kostade hundra kronor med förköpsbiljett (eller hundrafemtio i dörren) gjorde att det var en kväll med mycket givande och lite tagande. Det enda tråkiga måste ha varit att bankomaten i lokalen var avstängd så att man inte kunde ta ut pengar och köpa merchandise.
Det är ett grymt bra initiativ att organisera en sådan underbar kväll till förmån för Cancerfonden. Sådant vill vi gärna se mer av i framtiden!

Tack myJam och RockMotCancer för ett bra initiativ och arrangemang!

 

Bäst: Att pengarna för biljetten gick till Cancerfonden.

Sämst: Det där med bankomaten…
Betyg: 8/10

Skribent: Annelie Tottie

Fotograf: Linda Florin