• Festival

Hatebreed_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_2E2A4350

5/6 – 2015

Det är fredagseftermiddag på Sweden Rock Festival och det gängse sättet att fördriva bakfyllan från kvällen innan verkar vara att sova på marken eller, föredragsvis, att hoppa till de råa tonerna signerade Connecticuts metalcorelegender Hatebreed. Jamey Jasta frontar bandet på ett föredömligt vis och försöker övertyga oss alla närvarande att ingå i en pakt som går ut på att headbanga och skrika tills vi känner oss som han själv gör varje dag. Allt sker till de vassaste gitarriffen och det hårdaste, snabbast möjliga trumpkompet. Låt efter låt avhandlas i ett snabbare tempo än öl på festivalens griscamping.

Bandet presterar snabbt och urskillningslöst i låtar som Perseverance och Live For This, för att inte tala om publikfavoriten Destroy Everything. Då andra band tar långa, tysta pauser mellan låtarna för att hämta sig sätter Hatebreed fart och kör tre låtar till. Nästa låt börjar redan innan den föregåendes distade slutriff hunnit klinga ut. Hastighet och tyngd till trots görs det hela med glimten i ögat och med en lekfullhet gentemot publiken som Jasta är att tacka för. Ena stunden bekräftar han publikens allra yngsta och i nästa growlar han återigen halsen ur sig på brutalaste sätt (för att vara metallisk hardcore).

De är själva stolta över sin musikaliska konsekvens, men denna innebär samtidigt att framträdandet blir mindre spännande efter 600 låtar i samma stil. Ljudet är dessutom skränigt och känns nästan för högt – ett annars icke-existerande problem under rådande ljudvolymsrestriktioner. Allt som allt verkar publiken ha behövt en spark i örat för att vakna till. Kvällen lovar många grymma spelningar som inte får missas på grund av bakfylleseghet eller solsting.

Betyg: 7/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Hannola