Iced earth

 

19/2 – 2014

Det är som upplagt för en fartfylld riff-fest på Debaser Medis när amerikanska Iced Earth kommer på besök. Ett band som är känt inte bara för just sina snabba riff och oräkneliga medlemsbyten, utan också för att vara ett ruskigt kompatibelt liveband trots alla gånger medlemmar har kommit och lämnat gruppen.

Bandet inleder med titelspåret och tillika öppnaren på nya albumet Plagues Of Babylon, som efter sitt förinspelade intro övergår i låtens tunga huvudriff. Stu Block, som fortfarande ses som den ”nya” sångaren trots två album och flera turnéer med gruppen, verkar vara i storform. Fram till dess att han försöker sig på de högre tonerna. Då är det alltför uppenbart att han får kämpa en hel del med dessa. Flera gånger under spelningen tycks han dessutom strunta i de allra högsta tonerna. Det hjälper dessutom inte att han tycks ha problem med sin medhörning, vilket gör att han inte alltid är helt synkad med resten av bandet.

Däremot är det mer imponerande att se instrumentalisterna i bandet arbeta sig igenom högtempo spår som My Own Savior, där särskilt trummisen Jon Dette står för en imponerande insats, och Vengeance Is Mine, i vilken Jon Schaffer’s högerarm jobbar dubbla skift.

Materialet baseras på, enligt mig, de två svaga album som Stu Block har sjungit på. Jämför jag med tidigare setlistor, från exempelvis spelningar i Tyskland, så ser jag att bandet har strukit två låtar från senaste albumet. Tack och lov. Dessa har dessvärre inte blivit ersatta av andra låtar heller och därför förblir fortfarande fantastiska Horror Show och fansens favorit Night Of The Stormrider oförklarligt nog orepresenterade. När bandet halvvägs igenom spelningen har fokuserat på materialet från denna sida av millennieskiftet, där Red Baron/Blue Max är en absolut sjunkbomb, börjar många i publiken vädra sina åsikter om det minsann skulle sitta fint med lite äldre material.

Då plockar bandet fram trumfkorten från Dark Saga och Something Wicked This Way Comes. The Hunter är mästerlig och A Question of Heaven visar varför den är en av världens bästa hårdrockslåtar. Likaså imponerar Blessed Are You och det mäktiga eposet The Coming Curse. Men trots detta når bandet aldrig den nivå som ryktet har gett dem. Av ett band som har släppt så imponerande live-dokument (Alive In Athens och Live In Ancient Kourion) så är det en väldigt medioker spelning. Då hjälper det knappast att gitarrerna dränks i basen under de lugnare delarna och Jon Schaffer tvingas slänga arga blickar mot scenteknikern.

Bäst: A Question Of Heaven.
Sämst: Red Baron/Blue Max.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby