• Festival


2012-06-07
Black Lodge/Sound Pollution

Vid lunchtid går Nicke Andersson och hans väldresserade mannar upp på Rock Stage.
Nicke
har sin vanliga kaptenshatt och en svart rock på sig, dagen till ära är de tre gitarrister på scen som spelar på varsin Gibson Les Paul. Mr. de Borst på bas spelar på en Gibson Thunderbird. Gäst för dagen är Persson (känd från bl.a Death Breath), som tidigare har hoppat in för Tobias Egge ifall han inte har kunnat göra spelningar.
Tre gitarrer kan ju inte bli annat än bra, som Nicke själv säger från scen: ”Tre måste ju vara bättre än två!”. Det låter snortajt och man kan tro att de inte gjort något annat än att sitta och nöta i replokalen dag in och dag ut.
Något som slår mig är vilken fantastisk form Nickes röst är i, redan från första sekund tar han i för fulla muggar utan att spricka det minsta.


.
Dagens höjdpunkter är Uh Huh från nya plattan Pop War, Can’t Seem To Shake It Off My Mind, KISS-covern Take Me och avslutande Throwing Stones.
Som vanligt är det en uppvisning i Rock N’ Roll och de flesta låtarna tillåts sväva ut i härliga, men strukturerade jam.
Stundtals tycker man att Ace Frehley borde få royalties för att hans solon blir snodda rakt av, men ska man sno av något så ska man ju sno av det bästa.

Första halvtimmen är bandet hyfsat energiskt inom varsin kvadratmeter, men sen börjar de verkligen utnyttja scenutrymmet och spela ut hela sitt register.
I Throwing Stones leker man runt lite med riff som bl.a Day Tripper (Beatles) och (Gotta Get Some Action) Now! (Hellacopters), efter att vi bjudits på ett svängigt trumsolo där även Nicke hoppar upp och lirar på ett extrainsatt trumset.

Spelglädjen och den enorma talangen inom bandet tillåter Imperial State Electric att ha total lekstuga på scen, trots att mellansnacket är lite haltande så är det i sin helhet en uppvisning i Rock N ‘Roll.

Bäst: Throwing Stones
Sämst: Jag hade velat ha ännu mer spontanitet, mer icke inrepad interaktion mellan medlemmarna och lite mer farlighet.
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt