• Arrangör

judaspriest_globen_accessrock_tottie_029
5/12 – 2015
Arrangör: Live Nation

Kvällen innan de brittiska metalgiganterna intar Ericsson Globe har det varit familjeunderhållning i samma lokal i form av finalen av Idol. Huruvida vinnaren Martin Almgren är duktig eller inte kan jag inte uttala mig om, men jag kan med säkerhet säga att han inte har något att komma med i jämförelse med Rob Halford.

2015 års upplaga av Judas Priest är inte direkt den piggaste. Åldern börjar ta ut sin rätt på såväl Glenn Tipton, som knappt orkar sig på några häftiga rockmoves, som Scott Travis, som inte längre har det där klippet i trumslagen. Allra tydligast märks det hos basisten Ian Hill, som denna afton hade kunnat sköta basspelet sittande på en stol. Därför är det skönt att Rob Halford på något märkligt sätt har hittat tillbaka till rätt form. Efter att för några år sedan ha varit helt uträknad då rösten inte längre orkade, bjuder han denna kväll på riktigt imponerande versioner av till exempel Vitim of Changes och Painkiller. När sången funkar så bra som den gör denna kväll så går det inte ens att irritera sig på att sångaren byter kläder oftare än vad Lady Gaga gör under en av sina spelningar.

judaspriest_globen_accessrock_tottie_004Det andra utropstecknet är bandets senaste tillskott, ungdomen (i jämförelse med resten av bandet) Richie Faulkner. Han sprudlar av energi och visar upp genuin spelglädje. Strategiskt nog har han även fått ta över större delen av de avgörande soloprestationerna. I Richie har bandet gjort en av 2000-talets bästa värvningar och lyckats pumpa in ny energi i ett system som ett tag gått på tomgång.

Låtarna då? Den setlista som bandet åker runt med består till stor del av bandets största låtar. Bland dessa finns tre låtar från senaste släppet Redeemer of Souls inkvoterade. Av dessa fungerar Halls of Valhalla oväntat bra, medan Dragonaut inte fungerar som inledning (publiken vaknar inte till på allvar förrän i tredje låten Desert Plains) och titelspåret blir ett sömnpiller. Allra bäst blir det när bandet lugnar ner sig i den vackra Beyond the Realms of Death och i, paradoxalt nog, den ursinniga Screaming For Vengeance.

Det sägs att denna turné ska vara den sista regelrätta turnén som gruppen genomför. Efter denna uppvisning så hoppas jag att så inte blir fallet.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: Tottie. 
Se alla bilder från spelningen här.