• Festival

Dave_AccessRock__SwedenRockFestival_JudasPriest-7

2015-06-06
Judas Priest från Birmingham behöver ingen presentation, det första och bästa renodlade heavy metal-bandet besöker festivalen för första gången sedan deras nytändning i samband med skivan Redeemer Of Souls från 2014.
På presskonferensen innan konserten berättar medlemmarna om situationen i bandet, hur de kände att de inte kunde sluta och hur de fokuserar på varje enskild spelning till max för att ge publiken den ultimata upplevelsen. Rob Halford pratar om att det inte går att förneka att det pågår en kamp mot klockan och Glenn Tipton fyller skämtsamt i med att det är en 50/50-chans att någon dör under turnén.

Det är givetvis en stor publik som välkomnar festivalens huvudattraktion och man inleder med nya låten Dragonaut.
Efter detta river man av Metal Gods och följer upp med Devil’s Child. Det låter faktiskt riktigt bra, jag var inte riktigt säker på vad jag skulle ha för förväntningar men blir helt klart positivt överraskad. Rob berättade på presskonferensen om att han opererat ryggen och om sin oro inför ingreppet. Lyckligtvis hade allt gått problemfritt och att han nu var mer rörlig. Detta märks tydligt på scen då The Metal God känns bra mycket mer alert än på länge. Sången är bra och det är fantastiskt att få se Judas Priest nå sin fulla potential.
Richie Faulkner är en starkt bidragande orsak till bandets nytändning och han gör det extremt bra, han är snortight och har verkligen kommit in rätt i bandet.

Det enda jag kan tycka är lite synd med konserten är att vi inte bjuds på samma spännande setlist som under 2011 års gig då de verkligen spände musklerna. Det blir idag hitbetonat och med en touch av nya plattan. Ingenting från Nostradamus eller Angel Of Retribution spelas, men jag klagar inte direkt över att få höra Jawbreaker och Turbo Lover. De kunde dock ha bjudit till lite, kanske något mer än titelspåret från Painkiller eller någon mer 70-talare. I kvällens setlist återfinns endast tre låtar från 70-talet, jag hade kunnat tänka mig fler.

Sammanfattningsvis är det inte så mycket att orda om: The priest is back!

Bäst: Rob Halford är tillbaks i form!
Sämst: Setlisten kunde varit lite mer vågad, visst att man ska hålla sig till hitsen på festival men Judas Priest borde kunna bjuda till lite mer.
Betyg: 8,5/10

Skribent: Viktor Skatt

Foto: Dave, fler HÄR