• Arrangör

AccessDaveKhoma-0004

2013-05-28

Gröna Lunds lilla scen passar perfekt för Khoma. Det ljud som nämnda nöjesfält kan erbjuda gör det dock inte. Inledande Stop Making Speeches saknar den tyngd och det mörker som annars gör låten så fantastisk. Ljudet blir trots allt under spelningen bättre, men det blir aldrig så bra som man önskar sig.

Den platta ljudbilden är så gott som det enda jag har att gnälla på denna kväll.
Bandet både visar upp och smittar av sig den energi som de har gjort sig kände för i live-sammanhang. Från nämnda inledning till avslutande explosionen All Like Serpents så är det maximalt ös från samtliga medlemmar på scen. Trots att musiken går i moll så är det omöjligt att inte ha det trevligt på en konsert med Khoma. Jan Jämtes röst är som vanligt helt fantastiskt och lyckas släta över de misstag han gör (jag tänker främst på By The Gallows) på ett professionellt sätt. Dessutom är bandet så väl samspelta att det är svårt att inte vara imponerad.

Medea och Hyenas har återigen fått ta plats i setlistan. Båda är välkomna tillskott, där särskilt den sista skickar behagliga rysningar längs med ryggraden. Through Walls växer enormt denna kväll, Army Of One likaså och Give It Meaning blir monströs i det levande formatet. Trots att sången ibland känns lite för svår i A Final Storm så finns det en viss känsla i denna låt som är värd att lyfta, en känsla som dock är svår att sätta fingret på. Det är som om man blir hoppfull och uppgiven på en och samma gång – helt enkelt en känslostorm.

Trots att kvällens spelning inte är lika knivskarp eller bra som spelningen på Debaser Slussen tidigare i år så visar Khoma att de är ett av Sveriges absolut bästa liveband.

Bäst: Hyenas känns övermäsnklig.
Sämst: Ljudet förstör tyvärr stora delar av Stop Making Speeches.
Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: Tottie (Bilden tagen från bandets spelning på Debaser Slussen).