• Festival

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

King Diamond live på Sweden Rock Festival enligt Viktor Skatt
2012-06-09

Kungen är äntligen tillbaks på scen efter att ha dragits med hälsoproblem under en längre tid.
Jag har inte så höga förväntningar på konserten pga detta, men vad som sedan uppenbarar sig på Rock Stage får mig att tänka om!
Scenshowen är festivalens överlägset vassaste, med en stor grind längst fram på scen som bandet rör sig och spelar bakom. I bakgrunden finns det trappor och en övervåning där King stundtals lurar runt som ett spöke.

Redan från början inser man att det kommer bli en kanonkonsert då de drar igång med The Candle, en av Skandinaviens bästa heavy metal-låtar någonsin.
Rösten är helt intakt och jag tycker att det är så fruktansvärt coolt att han fortfarande sätter allt felfritt. Det är verkligen fullblodsproffs vi ser på scen, jag fick höra att de repat in showen under flera veckor på en teaterscen, vilket verkligen märks. Det är hur bra regisserat som helst och allt är genomtänkt.
Till skillnad från t.ex Alice Cooper så lyckas även King behålla den där mystiken och kusligheten som behövs för att göra konserten magisk, han spelar sin roll så bra att man undrar ifall det verkligen är en roll.

Något som gör konserten extra underhållande är alla gästspel vi bjuds på.
I Mercyful Fate-låten Come To The Sabbath bjuder han in Hank Shermann och Volbeats sångare Michael Poulsen (om ändå King vetat hur mycket Mercyful Fates fans föraktar Volbeat).
Under Halloween får vi stifta bekantskap med Michael Denner och Mikkey Dee, vilket alltid är ett mycket välkommet gästspel.

Överlag är jag vansinnigt nöjd med min första King Diamond-spelning även om de inte spelade exakt mina favoritlåtar. Jag har inte träffat någon efter konserten som sagt något annat än att det var kanon, så förmodligen var det en ganska övergripande känsla bland festivalbesökarna att kungen är tillbaks med besked!

Bäst: The Candle och den superba scenshowen.
Sämst: Det blir aldrig lika magiskt på Rock Stage.
Betyg: 8,5/10

Skribent: Viktor Skatt