• Festival

27/6-2012
Sailors Grave Records

Klubb Dislocated anordnade en väldigt angenäm psychobilly/punkrockkväll på Broder Tuck denna onsdag. Sådana här evenemang brukar, enligt mina erfarenheter, betyda en kväll med snygga, svettiga karlar och ösig musik. Jag kan inte direkt påstå att jag blev besviken.

Förbandet Zombie Space Pirates värmer upp den lagom stora folkmassan med svängig psychobilly. De underhåller inte bara med musik, utan även med anekdoter om att vissa bandmedlemmar blivit gravida (lite mystiskt med tanke på att alla är av det manliga könet) eller lider av mild alkoholförgiftning (dagen hade påbörjats med whiskey och nu var det öl som gällde, för att lugna ner sig lite). De är roliga att se men saxofonen de hade med sig tycker jag var lite överflödig.

Kvällens huvudband, Koffin Kats, inleder spelningen med en liten soundcheck och några shots. Fansen vid scenen drar igång en moshpit i samma stund som bandet kör igång. Det hinner inte gå många sekunder innan instrument (inte trummorna dock) har svingats över axlar, det har dansats runt bland förstärkare och mikrofonstativ och sångaren och basisten Vic blöder från ögonbrynet. Detta är dock inget som stör honom. Han har fullt sjå med att misshandla sin stående bas med kärlek.

Ljudet är ganska skrälligt men det gör ingenting. Scenshowen vi får njuta av är helt makalös. Vic och Ian byter instrument med varandra och ser till att gitarren och basen får gnida sig mot varandra under några tillfällen. De hoppar upp på förstärkare och är överallt hela tiden. Vid ett tillfälle går en snubbe upp på scenen för att ge Vic en kram. Han får en kram med sedan måste han gå ner igen för att Vic behöver sitt ”dancing space” där uppe.

Det här är en spelning som blir bättre och bättre för varje låt. Det blir även varmare och varmare inne i lokalen och till och med vissa av herrarna i publiken hoppar runt i bar överkropp efter en stund. Bandmedlemmarna får lite fler shots under spelningens gång och svetten droppar. När de meddelar att det nu är dags för mer Jägermeister och spelningen alltså lider mot sitt slut är både band och publik glada, svettiga och törstiga. De har lovat att komma tillbaka till Stockholm till våren så vi ses väl där?

Bäst: Den underhållande scenshowen som Koffin Kats bjöd på.

Sämst: Lite tråkigt ljud med rundgång här och där.

Betyg: 8/10