• Festival

Accessrock_Dave_Bravalla_Kvelertak-1-42

5/7-2013

Det är sprängfyllt i Close-Up Tältet. Detta är för att norska Kvelertak håller hov på dess scen. En upplevelse som ingen an festivalens deltagare tycks vilja missa. Särskilt itne då det fylls på extra mycket efter ungefär en kvart då Slipknot har avslutat sin spelning på festivalens huvudscen.

Bandet sätter plattan i mattan redan från start. Låtarna från senaste släppet Meir imponerar i det levande formatet. Särskilt Spring Fra Livet och magnfika Evig Vandrar gör att det är lätt att spå bandet en självlysande framtid. Detta tillsammans med nummer från bandets lika utmärkta, självbetitlade debutgiv gör att jag tror att detta band blir nästa stora band från Skandinavien. Grattis Norge.

Bandet låter hungrigt, precis som vanligt. Det är fullt drag på scenen. Likaså på publiken. Bandet försöker genomföra mellansnacket på norska, innan man går över till det man själva kallar för ”låtsassvenska”. Både band och publik är på gott humör. Ljudet är så bra man kan önska sig. Allt är med andra ord på topp.

Kvelertak har dessutom fördelen att kunna välja så gott som vilken låt som helst från sina två släpp att spela. Musiken är helt enkelt så pass bra att allt blir succé. Mjød är förstås en given succé på en festivalspelning nära belägen ett öltält. Personliga favoriten är ändå Sjøhyenor (Havets Herrer), som med sitt Refused-gung får hela tältet att hoppa. Kvelertak är defintivt ett namn för framtiden.

Bäst: Sjøhyenor (Havets Herrer).
Sämst: Den sena speltiden, på den lilla scenen.
Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby
Foto: Dave Bertram (bilden tagen från bandets spelning på Bråvalla Festival. Resten av bilderna hittar ni här.)