22/8 – 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Solen värmer kinden där ansiktsmålningen ligger tätt, inte på mig då utan ett fåtal i den relativt stora publiken som är förväntansfulla för vad som komma skall.
Malmöfestivalens
enda (ja, ni läste rätt) metalband är snart redo att äntra scenen.
Varför festivalen endast bokat ett metalband är jag helt ovetandes om, en gång i tiden stod Testament och Mayhem på samma scen bara någon timme efter varandra men i år får vi nöja oss med Marduk.

Tyvärr är detta en långt ifrån lyckad konsert tack vare ett fåtal komplikationer, den största är ljudet. Mikrofonen är för låg och försvinner ut i blåsten. Trummorna är alldeles för höga, vilket leder till en massa smatter likt en helikopter, väldigt irriterande.
Jag tror dock inte att detta beror på ett dåligt soundcheck innan konserten, snarare vädrets makter.
Black metal kl. 18 en onsdag kväll är kanske inte något man heller ger sig ut på, speciellt inte när det är sol på himlen med enstaka regnskurar. Hela skrämselillusionen försvinner, speciellt när röken och ljuset försvinner med vinden.

Det finns dock en hel del positivt med Marduks spelning. Medlemmarnas närvaro är total och de gör sitt yttersta för att tillfredsställa sin publik som tyvärr blir alltmer passiv med tidens gång, Daniel ”Mortuus” Rostén skriker ut, ”Är ni vakna? Får höra det då för helvete”. Det är som vanligt när det kommer till en konsert i södra Sverige, de tre första raderna släpper loss medan resten står med armarna i kors och diggar lite lätt. Även låtarna är trevliga ikväll, vi får allt från Still Fucking Dead (Here’s No Peace) från debutalbumet Dark Endless till Souls For Belial från senaste albumet Serpent Sermon.

Tyvärr lyckas inte Marduk bära fanan högt som det enda metalbandet i år. Jag vill mer än gärna se dem live igen, men då skulle jag föredra en klubbspelning för en mer skrämmande show, eller sent på kvällen när mörkret lagt sig över stan.

Bäst: Att de har en stor energi och kämpar till slutet.
Sämst: Ljudet!
Betyg 5/10

Bilder från konserten hittar du HÄR.

Skribent samt fotograf: Jonas ”Madman” Persson