• Festival

© Kitty Rossander

5/7 -13

Marduk invaderar Metaltown och ett fruktansvärt mörker råder i Close-Up-tältet. Jag ramlar in eftersom man knappt kan urskilja människorna runt sig och ännu mindre vad som ligger framför ens fötter. En dov rytm ljuder från den nedsläckta scenen och det låter som om den lika gärna skulle kunna komma från jordens inre. Det är inledningen på Serpent Sermon från förra årets release med samma namn, och bandet stiger ut i det dämpade ljuset och faller in i låten. Det är en bra inledning, och låten är en av mina favoriter från plattan.

Medlemmarna i bandet är sminkade och gör förbannade miner mot publiken. Norrköpingsbandets tunga black metal dundrar genom luften till ljusriggens blixtrande. Man ser inte mycket annat än enstaka glimtar av ansikten med rinnande smink, och mörka siluetter som vrider sig som i plågor till musiken. Sångaren Daniel ”Mortuus” Rostén förolämpar publiken och undrar om vi vaknat ännu, varpå bandet bryter ut i Christraping Black Metal. Inte många headbangar, men det är ju å andra sidan en säker väg till nackspärr i det höga tempot.

Lars Broddesson ser ut som en maskin bakom trummorna, och man hinner knappt se hans rörelser i det flashande ljuset. Baskaggen smattrar som ett helt artilleri, och Morgan ”Evil” Håkansson och Magnus ”Devo” Andersson håller frontlinjen med gitarr och bas. Mortuus låter som om han ätit taggtråd till frukost, och verkar lika arg.

Stämningen är perfekt i det mörka tältet, och även om jag inte riktigt gillar ljudet på Close-Up-scenen låter det ändå bättre än något annat jag sett där idag. Marduk krossade scenen, och jag känner mig nästan fysiskt utmattad bara av att ha stått och lyssnat. Precis som det ska vara.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson

Fotograf: Kitty Rossander

Bilderna från spelningen hittar du HÄR.