• Arrangör

D_Mayhem-Blodhemn_Kägelbanan_Accessrock-47

13/11 – 2014

Ljudvolymen i källaren skakar om hela byggnaden och omkringliggande gator – helt rätt och riktigt när det är en så tung liveakt på Kägelbanan som denna kväll. Norges oheliga och mytomspunna storheter i Mayhem drar en godkänt stor publik i Stockholm denna torsdagskväll, och när trummorna i introt till Silvester Anfang trillar in i taktfast riffande Deathcrush blir det snabbt tydligt varför. Det är inte black metal-pionjärernas minst sagt kontroversiella, och blodiga historia som är den främsta anledningen till att man köper biljett till en sådan här kväll, det är för att bandet låter hundra gånger bättre och brutalare än vad man egentligen kunnat hoppas.

D_Mayhem-Blodhemn_Kägelbanan_Accessrock-53Röken ligger tung över scenen och någonstans i mitten skymtar en dödskalle som viftas runt i ett oförklarligt mönster av sångaren Attila Csihar. När han håller skallen framför sin egen och sjunger in i den ser det på håll ut som att det är en död man som utstöter vrål i harmoni med den smutsiga musik som skär genom dimman. Allra bäst är det i de morrande lägsta partierna som utmanar Jørn ”Necrobutcher” Stubberuds sjukt distade bas. Publiken längst fram är galen från första stund, och av antalet mobilskärmar i luften att döma är det ett stort ögonblick för många. Inklusive mig själv, ska tilläggas, då detta är första gången jag fått chansen att se bandet.

Symbols Of Bloodswords är riktigt tung och efterföljande My Death vill inte vara sämre. Mayhem är en helt annan grej i levande form gentemot inspelad, och det finns inga tvivel om att live är att föredra. Attila leker med snaror och ben samt sjunger, väser och skriker så att corpsepainten rinner. Även om hans rörelser stundtals driver åt det konstiga hållet blir det aldrig löjligt mot bakgrunden av en stenhårt hamrande rytm och riff drypande av svärta. PsyWar från senaste albumet Esoteric Warfare tar in grymma rytmiseringar i ljudbilden och tvingar en att höja djävulshornen i krampaktig extas. De Mysteriis Dom Sathanas och Freezing Moon gör sitt på spelningens sluttamp och när bandet gått av till det något udda låtvalet I Put A Spell On You är det nästan svårt att fatta vad man bevittnat. Framträdandet må lida brist på blodiga scenattribut, men är i sig extremt långt ifrån blodfattigt. Även om stämningen gör sitt är det Mayhem’s överraskande insats på scen som ger högt betyg denna kväll.

Betyg: 9/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Dave 

Fler bilder HÄR.