• Festival

Meshuggah_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_2E2A5144

6/6 – 2015

Meshuggah har aldrig gjort mig besviken. Inte på festival, finlandsfärja, anrik teater eller nöjespark. I tidigare recensioner har jag beskrivit det extremprogressiva Umeåbandet som en öronbedövande salighet, en odefinierbar brutalitet och en ofattbar övermänsklighet. I natt står de på en scen på Sweden Rock Festival för allra första gången och förväntningarna är lika höga som alltid. När klockan slagit scentid släpps den överjävliga perfektionen loss i låten Rational Gaze och en tung, enhetlig uppvisning i komplex teknikalitet tar sin början.

Det är upplagt för nacksving och nördig beundran, men publiken sviker. Trots att festivalfredagen varit solig och varm kryper nu kylan in i märgen på de som orkat ta plats framför Rock Stage på småtimmarna. Hur synd detta än må vara påverkar det uppenbarligen inte bandets insats. Det låter precis så minutiöst beräknat och samtidigt misshandlande brutalt som man önskar sig. Ljusshowen är både galet vacker och perfekt intajmad med musiken.

Meshuggah_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_2E2A5035Kontrasterna mellan nytt och gammalt är stor men ändå inte, då samtligt material behandlas med samma våldsamma exakthet. Låtar som Do Not Look Down och Future Breed Machine passar således samman som om de inte skiljdes åt av 17 år. Jens Kidman anför bandet med sedvanligt mäktigt kroppsspråk och fåordighet mellan låtarna. Han hinner dock med att kommentera på en utropad förfrågan om att få ligga med honom, en önskan som jag känner nog återfinns hos majoriteten av publiken. Resterande band består av samma osannolikt stabila sammansättning som alltid, med den enda skillnaden att Dick Lövgren numera har kort hår. Fredrik Thordendals gitarrsolon är helt sjuka, Tomas Haakes trumspel är närmast utan dess like och Mårten Hagström backar upp med åttasträngad monstrositet.

Jag vill byta ut nationalsången mot Meshuggah. Ingen specifik låt, bara all episk jävla fantastiskhet, för det här är Sveriges bästa band.

Betyg: 9/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Hannola