• Festival

metallica

30/5 – 2014

Stunden samtliga STHLM Fields-besökare har väntat på är slutligen kommen. Det verkar åtminstone så på mängden av människor som myllrar i massor mot den största scenen när det är dags för festivalens sista band. Jag har aldrig sett Metallica och är ärligt talat kluven till det enorma fenomen bandet utgör. Kan de verkligen leva upp till de förväntningar deras miljoner fanatiska anhängare skapat? Kan deras av radio sönderspelade hits verkligen framkalla gåshud när de framförs live?

Svaret är ja. Det är faktiskt rysligt mäktigt att se bandet på riktigt framför massiva TV-skärmar och uppbackade av en ljusshow inklusive laser och extra allt. Det ser riktigt coolt ut, möjligtvis bortsett från de långa stunder då skärmarna visar en inzoomad bild på Lars Ulrichs baskaggetrampande gympadojor. Inte riktigt lika coolt. Robert Trujillo är istället hetast ikväll, både vad gäller bashanteringen och det faktum att han spelar i shorts och t-shirt medan James Hetfield har långärmat och Kirk Hammett vantar.

Setlisten för kvällen har röstats fram av biljettköparna, och det görs en stor grej av att visa upp statistiken för den sms-röstning som skett under dagen för att utse de sista låtarna. Det är helt enkelt som Metallicas egen melodifestival – eller ”ring så spelar vi”. Trots att alla de självskrivna mördarlåtarna som Master Of Puppets, The Unforgiven och Sad But True spelas, är det mindre självklara låtar som Harvester Of Sorrow som tilltalar mig absolut mest ikväll. Framförallt är det uppenbart att setlisten består nästan uteslutande av bandets äldre material, och därför är det kanske inte konstigt att nya låten Lords Of Summer sticker ut och inte riktigt lever upp till resten.

Bandet kör på likt en evighetsmaskin (till fansens stora glädje) och det är imponerande att de ens orkar. Slutligen har dock både Nothing Else Matters och Enter Sandman spelats och ännu lite publikfrieri senare är festivalområdet mörkt och kallt och det är dags för alla att gå vidare efter en grym dag. Jag är glad att kunna bocka av mighty Metallica från min bucketlist, och kan lugnt dö i vetskapen om att de var så bra som alla säger. Mer eller mindre.

Betyg: 8/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson