• Arrangör

moonspell

 

9/11 – 2015

Portugal är ett land som förknippas med solsemester, turism och… gotisk metal? Moonspell har, åtminstone för stunden, övergett sitt varma hemland för att leta sig upp i Nordens norra, kallare breddgrader. Med sig i bagaget har man det nya albumet Extinct, ett album som är överraskande starkt.

Därför blir jag förvånad över hur platta de nya låtarna blir live. Inledande spåren Breathe (Until We Are No More) och Extinct känns bleka och konserten lyfter inte förrän under fjärdelåten, publikfavoriten Opium. En av gruppens mest fascinerande sidor är att kunna röra sig mellan det mörka och stenhårda (Awake!) för att i nästa spår sätta en poppigare och mer hoppfull prägel på musiken (The Last of Us). Det råder inget tvivel om att jag skulle välja det förstnämnda alternativet vilken dag som helst i veckan. Att gruppen gör sig bäst i nämnda sammanhang bevisas i slutet av spelningen när en becksvart Alma Mater avrundar ordinarie set, för att sedan kompletteras med lika mörka versioner av Everything Invaded och den perfekta avslutaren Full Moon Madness, efter vilken det känns helt logiskt att gå ut ur lokalen och möta den kalla höstnatten. Konsertens kanske mäktigaste ögonblick uppstår dock när det brutala, köttuggande gitarriffet i slutklämmen av Vampiria tar över.

Sin image är något gruppen tar på allvar. Frontmannen och sångaren Fernando Ribeiro har kapacitet att leda vilket rockband av modell större. I Moonspell tillåts inte hans karisma lysa igenom fullständigt och istället blir det lite charmigt. På ett gothrockigt vis. Dock så är bandet inte särskilt roligt att titta på under en längre tid. Ricardo Amorim (gitarr) och Aires Pereira (bas) sköter för all del sina instrumentala åtaganden snyggt, men på scenen tycks de vara lika fastcementerade som vattenkastarna på Notre Dame-kyrkan. Inte heller frontmannen har något större rörelseschema, men är ändå tillräckligt underhållande med sitt yviga gestikulerande.

Ni som missade spelningen behöver inte vara ledsna för det. Delvis imponerar inte portugiserna på något sätt som sticker ut denna afton. Delvis beror det på att mannen bredvid mig filmar nästan hela spelningen, och gissningsvis ligger stora delar av spelningen redan ute på YouTube, vilket säger en del om hur sällsynta Moonspells headline-spelningar är i Sverige. Jag måste leta tillbaka till 2000 för att hitta senaste headlineturnén som nådde Stockholm. Synd då att gruppen inte levererar bättre.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby