• Arrangör

MUSE_600

11/6 – 2016
Arrangör: Live Nation

Muse har alltid varit kända för att vara ett otroligt bra liveband och sina spektakulära scenshower. Denna kväll sätter man ribban på helt nya nivåer i de båda kategorierna.

Att ha en scen mitt på golvet har prövats av bland andra Metallica och U2. Men ingen har gjort det på samma sätt som denna brittiska trio, med en roterande cirkelformad scen, som gör att medlemmarna snurrar i takt med musiken. Lägg därtill toksnygga 3D-animationer, i The Handler går det inte att göra annat än att häpnas över hur snyggt det är. Lägg dessutom till ett enormt snyggt konfettiregn i Mercy och att en enorm drönare flyger över publikhavet i den redan mäktiga The Globalist. Vid det här laget borde det inte undgå någon att Muse med denna turné tar arenarocken till nya nivåer.

Tack och lov finns inte det visuella där för att på något sätt lura publiken om att det här är bra på riktigt, utan för att det fyller en funktion. Gruppen spelar dessutom vansinnigt bra. Den som betvivlar medlemmarnas musikaliska kompetens efter totalt benknäckande versioner av Reapers och Plug In Baby bör uppsöka läkare. I Starlight och Uprising visar man till exempel U2 hur en arenapublik ska tas.  Även trötta albumspår som Madness och Take A Bow växer sig till bestar i det levande formatet. Allra bäst gör sig gruppen när man levererar felfria versioner av Hysteria och en version av Knights of Cydonia, som får mitt hår på armar och nacke att resa sig medan jag själv kämpar tillbaka en och annan glädjetår. Det är då jag inser att jag är på väg att nå något slags nirvana. Om man bara hade gett fan i den där hopplösa covern på Feeling Good.

Betyg: 9 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby