• Festival

© Kitty Rossander

6/7 -13

Brittiska Napalm Death spelar på Metaltowns Fire Stage och tar kaoset med sig. Deras punkiga grindcore med anor från 1981 är snabb och oförutsägbar med ett sönderrivande gitarrljud, grymt låg bas och hårda blastbeats. Sången består av skrik och growl från både sångaren Mark ”Barney” Greenway och gitarristen Mitch Harris, och det är nästan omöjligt att urskilja några ord.

Bandet tar förmodligen festivalens pris för flest låtar spelade på 45 minuter, även om jag hinner tappa räkningen på antalet låtar under spelningens gång. Det är nästan tramsigt kort, och ibland hinner man inte fatta vad som hänt innan det är dags att applådera igen. Detta är kanske inte konstigt eftersom bandet dessutom spelar You Suffer – den kortaste låt som någonsin spelats in enligt Guinness rekordbok. Korthugget tillhör alltså bandets charm.

Trots det noisiga ljudet har bandet många snygga riff, och det är synd att de ofta dränks av de framträdande trummorna. Greenway far i ryckningar runt på scenen, skakar ständigt på huvudet och svingar med armarna. Det ser ut som att han tar sats för att kasta sig ut över publiken, alternativt ska välta allting på scenen. När han inte skriksjunger skönt galet tackar han publiken med sin Birmingham-dialekt och presenterar nästa låt. Låtarnas budskap når inte riktigt fram över den otydliga sången, men Greenway förklarar att de vill ta alla vidriga, trångsynta fördomar och spola ner dem i toaletten. Bandet gör även en cover på The Dead Kennedys Nazi Punks Fuck Off.

Det är en rolig spelning, men till slut blir det lite för enformigt för mig. De många låtarna liknar varandra och ljudet flyter ihop. Den låga basen är svår att uppfatta och trumljudet överväldigande. Jag uppskattar dock den kaosiga framtoningen och känslan av att vad som helst faktiskt skulle kunna hända.

Betyg: 7/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson

Fotograf: Kitty Rossander

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.