• Festival

NuclearAssault_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_IMG_1158
2015-06-06

Nuclear Assault var sedan 1984 stolta fanbärare för New York-thrashen. Under senare delen av 80-talet hade de sin peak med album som Survive (1988) och Handle With Care (1989). I dagens sättning återfinns de klassiska medlemmarna Dan Lilker (bas), John Connelly (gitarr, sång) och Glenn Evans (trummor). På gitarr återfinns även Eric Burke sedan 2002. Bandet är aktuellt med den sprillans nya EPn Pounder, som släpptes den förste juni, ett statement som givetvis bär stämpeln ”Explicit” efter varje låttitel.

NuclearAssault_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_2E2A5916Skaran av fans som samlats framför Sweden Stage är inte imponerande, de är dock inbitna thrashfans som skippat tanken om varannan vatten. Jag skymtar även skidlegendaren Thomas Wassberg som förmodligen är sugen på lite brutal New York-thrash. Ovetande om vilken legend som står i publiken kör bandet igång. Jag kan tycka att den amerikanska östkustens thrash inte riktigt fångar mig på samma sätt som västkustens, men Nuclear Assault har ett riktigt vasst sound. Den långe och gänglige Dan Lilker kompletteras snyggt av den korte och kompakte John Connelly på gitarr och leadsång. Hans sång är än idag riktigt rå och är en av nycklarna till att bandet låter så pass bra. Oturligt nog har han idag problem med krampkänningar i handen, fast det påverkar förmodligen honom mer än vad det syns utåt.

Den något överförfriskade publiken får definitivt vad de hoppats på och även de nya låtarna går i samma stil som klassikerna från 80-talet. Det är ett gäng som verkligen är lätt att gilla och jag hoppas verkligen att deras saga är långt ifrån slut för denna typ av thrash finns det definitivt ett sug efter och en marknad för.

Bäst: Det brutala rivet som än idag är intakt och sylvasst.
Sämst: De kunde lika väl ha spelat i tältet och fått till det så intimt som möjligt för maximal känsla. Gärna med stage diving och tillhörande mosh.
Betyg: 7/10

Fler bilder finner du HÄR.

Skribent: Viktor Skatt
Fotograf: Hannola