• Festival

Opeth_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_2E2A4718

5/6 – 2015

Opeth är bandet som inte behöver ha sitt namn på backdropen när de spelar på Sweden Rock Festivals största scen på fredagskvällen. Blandningen av låtar från den långa karriären är säregen nog för att tala sitt tydliga språk. Bandet firar 25 år i höst med jubileumsspelningar, då de dessutom markerar att 10 år gått sedan releasen av Ghost Reveries genom att spela albumet i sin helhet. Ikväll håller man sig dock inte till några sådana restriktioner, utan komponerar ett set av de nyaste alstren och inarbetade låtar med många år på nacken. Eternal Rains Will Come och Cusp Of Eternity från förra årets Pale Communion får inleda och det visar sig återigen att det nya materialet gifter sig grymt bra med growl och tyngre arrangemang i det äldre.

”Vi tänker underhålla er med musik, det är allt vi har tyvärr. Men senare kommer ett band som kommer underhålla er med allt annat än musik”, säger Mikael Åkerfeldt och syftar på kvällens spektakel till dragplåster för de stora publikantalen, Mötley Crüe. Opeths show är stilla i jämförelse med andra akter på denna scen i år, men tveklöst desto mer musikaliskt innehållsrik. Det må vara glest i de främre leden, men många tusen åskådare har tagit plats i kvällssolen på den stora gräsplanen framför scenen.

Opeth_Hannola_Accessrock_SwedenRockFestival_2E2A4770Fredrik Åkesson, Martín Méndez, Joakim Svalberg och Martin Axenrot framstår som en enormt stark instrumental enhet som dessutom backar upp Åkerfeldt på sång med magiskt resultat. Musikalisk magi är väl egentligen det enda sättet man kan beskriva detta liveband på. Få saker är alls möjliga att förbättra, trots att frontmannen ibland undrar för sig själv om han kan låten de just ska spela. En mörkare inramning hade lyft stämningen och framträdandets visualitet ytterligare, men med fantastiska låtar som The Moor, The Devil’s Orchard och Deliverance kan man inte vara annat än nöjd.

Betyg: 8/10

Skribent: Emma ”Sajko” Persson
Fotograf: Hannola