• Festival


14/7 – 2017

Vad passar bättre efter en festivaldag med idel thrash, death och black metal än att när sommarkvällen lagt sig bryta av med lite gothic metal? Paradise Lost är här ikväll för att tillfredsställa just detta behov. Bandet har varit nydanande i sin genre i snart 30 år och har de senaste åren tagit en, enligt undertecknad, välkommen liten sväng åt doom-hållet i och med 2015 års hyllade platta The Plague Within. I september i år följer de upp med en femtonde fullängdare som fått namnet Medusa och mina förhoppningar på att få höra nytt material ikväll är minst sagt höga. Det ska dock dröja nästan hela den 80 minuter långa speltiden innan dessa uppfylls.

Nick Holmes bevisar gång på gång hur mångfacetterad hans röst är, från growldominerade No Hope In Sight till äldre alster som vackra One Second och tufft stela Say Just Words. Om den musikaliska prestationen är rakt igenom proffsig är den showrelaterade motsvarigheten av desto mer varierande kvalitet. Han säger fel årtal, klagar över att han fått annan öl än Pripps, dissar festivalens matutbud och pratar med en åskådare som visar sig vara finsk – ett perfekt tillfälle för trummis Waltteri Väyrynen att skina. Han glänser dock mest hela tiden med ett enastående trumspel som stundtals bär hela bandet. I mitten av setet blir det som helhet tyvärr rätt segt – lite för många förinspelade inslag gör också att jag ledsnar lite. Om man ska köra så synthpräglade låtar som Isolate menar jag att man nästan måste ha instrumentet på scen också om det inte ska bli hopplöst platt. För det mesta är det dock enkelt att följa med i det dansant ångestfyllda.

Som näst sista låt får vi äntligen höra nya singeln The Longest Winter (som i festivaltappning kanske borde kallas The Langos Winter?) som släpar sig fram i ett angenämt sorgesamt tempo och gör att jag är försiktigt optimistisk inför skivsläppet. Det är dock inte alls så hårt som jag hoppats, men kanske är det den oerhört tunga Beneath Broken Earth som satt min standard alldeles för högt ikväll.

Betyg: 6/10

Skribent: Sajko
Fotograf: Tottie

Fler bilder finner du HÄR.