perkele

2013-10-12
Göteborgs stoltheter inom oi!/punk, Perkele, firar släppet av sitt nya album A Way Out med ett slutsålt gig på Henriksbergs takterass och Club Showdown. Bandet har varit aktivt sedan 1993 men under senare år har man varit mer sparsam med livespelningar. Det märks att publiken är redigt utsvulten, inte sedan 2010 har de spelat i stan. Man har även släppt nya plattan på Spotify en vecka tidigare för att bygga upp extra tryck inför giget.

Bandet äntrar scenen: Ron på gitarr, Chris på bas och John på trummor. Man inleder starkt med Från Flykt Till Kamp och publiktrycket är massivt direkt. Kvällen är ganska försenad och baren har försett det törstiga folket med extra bränsle, detta leder till att det överfulla stället kokar och energin som alstras förvandlar lokalen till en regelrätt bastu.
Man varvar gamla klassiker med nya låtar och stundtals är allsången storslagen. De nya låtarna gör sig bra och bandet låter välrepat och tight överlag. Ibland glömmer Ron av sig lite i texterna, men det gör inget när hundratals strupar fyller i.
Något som stör mig lite är allt plinkande som sker mellan låtarna. Det är en sak att testa ljudet, men då kollar man så att det funkar och sen slutar man spela. Det blir lite väl mycket småräkor som snarare hör hemma i replokalen.

Det visar sig att förseningen har varit så betydande att bandet tvingas korta ner sitt set. Vid 01.00 ska det vara slutspelat och trots att både publik och band slår ett slag för extranummer så får kvällen avslutas med Ha En Underbar Dag. Det känns som att spelningen tar slut på tok för fort, men jag får efter konserten se setlistan och konstaterar att man hade planerat att köra ett fullt set med 20 låtar.
Snöpligt, men samtidigt har det varit en rejäl urladdning och folk svettas mer än vad som är hälsosamt sedan ett bra tag tillbaka.
Vi får helt enkelt hoppas att det tar mindre än tre år innan vi får se Perkele på scen i Göteborg igen.

Bäst: Att lokalen är fylld till bredden och att folket får utlopp för sin längtan efter bandet.
Sämst: Att huvudbandet drabbas såpass av förseningen.
Betyg: 7,5/10

Skribent: Viktor Skatt