• Festival

powerwolf_accessrock_sabatonopenair_tottie_14

17/8-2013

Tysk-rumänska powermetalbandet Powerwolf gjorde sin första Sverigespelning någonsin på Sabaton Open Air i helgen. Efter att nästan ha somnat under Magnum som just spelat färdigt känns detta som ett välkommet inslag. Dessutom råkade jag av oförklarliga anledningar missa dem på Wacken Open Air i år och detta blir första gången jag ser dem live.

Någonstans bakom Falun Stage hörs plötsligt ett ylande. Publiken hakar genast på och sekunder senare springer medlemmarna i Powerwolf ut på scenen. Deras teatraliska scendekor, deras vit/svarta sminkningar och deras scenkläder tillsammans med deras mörka, tunga och mäktiga musik gör att jag tappar hakan.

De två gitarristerna Matthew och Charles Greywolf står på varsin sida av scenen och headbangar, gapandes mot publiken. Plötsligt vänder de om, möts exakt i mitten bakom sångaren och byter sida. Detta förvirrar mig en aning första gången eftersom jag inte riktigt lyckades uppfatta vad som hände genom kameralinsen och de nästan ser likadana ut med sina långa, lockiga hår.

Falk Maria Schlegel som spelar orgel i bandet varvar med att stå bakom den och spela och se mystisk ut med att då och då rusa fram till scenkanten och klappa igång publiken. Han och frontmannen Attila Dorn tävlar lite om vem som har bäst publik på ”sin” sida av scenen (vilken publikhalva som skriker högst). Och apropå frontmannen, vilken otrolig scenpersonlighet! Hans röst låter vansinnigt mäktig live och både den och hans utseende (man får lite vampyrkänslor på grund av scenutstyrseln) passar fruktansvärt bra till denna musik.

Att de inte tar sig själva på så stort allvar heller gör att man inte kan göra annat än älska dem. Attila är väldigt underhållande i sina mellansnack och man ser på bandmedlemmarna att de har riktigt roligt tillsammans.  Detta är helt klart bland det absolut bästa jag har sett på hela sommaren. Det verkar dessutom lovande att få se dem snart igen eftersom Attila under spelningens gång säger att de gillar Sverige och måste komma tillbaka.

Betyg: 9/10

Skribent och fotograf: Tottie

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.