• Festival

Accessrock_FredrikOlofsson_Roskilde_QueensOfTheStoneAge-1

7/7 – 2013

Josh Homme tänder en cigarett, står och tittar ut över publikhavet medan han tar några bloss, sedan går han bort till ett piano som burits ut, sätter sig vid den och slänger bort cigaretten innan han börjar spela. Vid det här tillfället är det en kille som kommer fram till mig och säger att Homme är den yngsta levande rock n’ roll-killen. Jag är beredd på att hålla med även fast det finns betydligt rockigare band vars medlemmar är yngre än Homme, men bara stilen, attityden och kroppsspråket han har på scen, den skriker old-school rock n’ roll.

Queens of the Stone Age äntrar scenen utan något ord och kör fort igång Feel Good Hit of the Summer till publikens stora jubel, det är dock inte förrän i tredje låten No One Knows som alla blir galna, eller galna är kanske fel ord. QOTSA sprider ingen vidare energi från scen ut till publik, de kör sin egna grej och det känns väldigt rutinmässigt, men det finns ändå en känsla där som gör att man inte tappar intresset även fast det inte är kul att titta på. Logiskt? Inte ett dugg.

Istället sätter jag mig ner i gräset med lite annat folk och samspråkar med dem, får en öl i min hand även om jag inte vill ha fler (det är fult att inte ta emot) och har det mysigt, det enda som fattas är en grill. Det är precis det här QOTSA är bra till, bakgrundsmusik medan man umgås med fint folk eller bara ligger i gräset och njuter av musiken, för säga vad man vill, de är musikaliska genier.
Burn The Witch är en fröjd för öronen likaså Little Sister. De två avslutande låtarna Go with The Flow och A Song for the Dead är minst lika bra om inte bättre live än på album, de är även med på en av de bättre skivorna från början av 2000-talet, Songs for the Deaf.

Det är svårt att få ner några ord om ett band som både berör en, men ändå inte. Förmodligen är en stor festivalscen helt fel forum för QOFSA, jag förmodar att känslan hade varit större om det hade varit en intim klubbscen. Sedan är det lite tråkigt att Dave Grohl inte är med och spelar trummor då han har gjort det de senaste två veckorna, men man kan inte få allt.
QOFSA, något kallt att dricka och en grill – där har vi ett vinnande koncept.

Bäst: No One Knows och Go with The Flow.
Sämst: Att det inte var särskilt roligt att kolla på.
Betyg: 6,5/10

Setlist:
Feel Good Hit of the Summer
You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire
No One Knows
My God Is the Sun
Burn the Witch
Sick, Sick, Sick
First It Giveth
The Vampyre of Time and Memory
If I Had a Tail
Little Sister
Make It Wit Chu
I Appear Missing
I Think I Lost My Headache
Go with the Flow
A Song for the Dead

Skribent: Jonas ”Madman” Persson

Accessrock_FredrikOlofsson_Roskilde_QueensOfTheStoneAge-3