• Arrangör

bild2
2013-09-13
Göteborgs stoltheter inom heavy metal stavas RAM. Kvällen till ära firar de sitt 10-årsjubileum, det var 2003 som EP:n Sudden Impact släpptes och en ny era av hårdrock inleddes. Själv var jag 15 år och i perfekt ålder för denna typen av hårdrock, jag minns att jag kollade upp dem efter att jag sett en flyer i KISS Army Sweden-tidningen Destroyer. Då, precis som nu, spred de sitt välbehövliga budskap genom massiva gitarriggar.

Ikväll har både Trial och Portrait värmt upp scenen men det är för huvudakten som en betydande majoritet har dykt upp.
Under introt kommer det ut ett par huvklädda och maskerade figurer med svärd och en flagga. Efter en stämningsfull ceremoni som bedrivs i tystnad går så bandet på och inleder med Sudden Impact.
Ljudet är högt och bra, det är bra kräm i maskineriet både på scen och i PA:t. På scenen har det riggats upp sex högtalarlådor bakom varje gitarrist, det ser mycket maffigt ut och den stora loggan i stål bakom Morgan Pettersson (trummor) lyser med ett majestätiskt lyster.
Det enda som inte är helt enkelt att styra ifrån mixerbordet är Oscar Carlquists sång, tack vare blandningen av hans krävande sångteknik och fladdriga mikrofonteknik. Något de flesta är överens om är dock att det är en av de bästa sånginsatserna man sett honom göra. Tonerna sitter där de ska och det är med mord i blicken som han domderar sin publik med knuten näve från första till sista ton.

Harry Granroth (gitarr) och nye gitarristen Martin Jonsson sköter sig utsökt under hela konserten, man har sett till att inget är oförberett och leveransen inför den snudd på fullsatta lokalen lämnar inget i övrigt att önska. Basisten Tobias Petterson växer för varje konsert man ser med honom, han har en fantastisk förmåga att visa upp fin fingerfärdighet men utan att sätta sig själv i ljudmässigt fokus. Istället gör han allt för att framhäva det redan feta soundet.
Kvällens låtlista bjuder på en blandning från hela karriären, själv går jag igång som mest på låtar som Defiant, min personliga favorit Suomussalmi (The Few Of Iron) och deras stora allsångsklassiker Machine Invaders. De bjuder på något för alla smaker, så länge alla smaker är heavy metal i dess mest renodlade form. Med RAM är budskapet enkelt; bang your head or lose it.

Det finns få band som är så allvarliga med sin musik och sitt budskap, den som går ifrån konserten utan att ha blivit berörd av hårdrockens kraft har missat vad livet handlar om.

Bäst: Suomussalmi (The Few Of Iron)
Sämst: Väntan som uppstår när den hårdhänte Morgan slår sönder sin virvel.
Betyg: 8,5/10

Skribent: Viktor Skatt