2012-01-27
Metal Blade Records

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stämningen på det charmiga Trucken (som egentligen heter något annat) är mycket god, vilket både kvantiteten och kvaliteten på publiken denna kvällen bidrar till. Jeansvästarna och Judas Priest-patcharna avlöser varandra i vimlet, och det är vid dessa tillfällen man bara vill frysa tiden och stanna kvar i stunden för evigt.
.
Väntetiden innan RAM går på scen känns som en evighet (den får 3 Axl Rose av 5), även om det förmodligen bara är spänningen och förväntan som stannar av tiden något otroligt.
Materialet vi bjudits på från Death har hittills varit så vansinnigt övertygande att jag inte riktigt tror att det går att bära upp live.
Musikvideon till Flame Of The Tyrants är redan en klassiker i heavy metal-kretsar, dess råhet och krossande hårdhet ger mig gåshud gång på gång.
.
Till slut är väntan över, och bandet äntrar scenen.
Bakom trumsetet står inte bara ett 20-tal förstärkarlådor, utan även en 2×2 meter stor RAM-logga helt i stål. Här skämtas det inte.
Death och …Comes From The Mouth Beyond är det första vi bjuds på, och det är en härlig känsla att se hur publikens headbangande drar igång direkt till musik de aldrig tidigare hört. Med RAM vet man dock vad man får, och gitarristerna Harry Granroth och Daniel Johansson skämmer bort oss med ännu en uppsättning briljanta heavy metal-riff.
Sångaren Oscar Carlquist, en av få som kan utmana Rob Halford i en tävling om vem som har mest stål och läder på sig på scen, är i en grym dagsform. Jag har sett liveklipp där man kan höra hur hans stämband sviker honom något, givetvis tack vare att hans svårbemästrade sångstil kräver 100 procent av deras kapacitet i varje låt, men idag ser han extremt inspirerad ut och kämpar sig upp på varenda ton på sitt karakteristiska, skakande sätt.
Trummisen Morgan Pettersson och basisten Tobias Petterson bildar en grymt solid grund, även om jag känner att det tar några låtar innan  Morgan släpper ut sitt trumspel helt.
.
7 låtar av 13 kommer från Death denna kväll, men trots detta så är publiken bra med på noterna. Diverse gamla favoriter från 2005 års Forced Entry och 2009 års Lightbringer letar sig in i setet på exakt rätt ställen för att uppehålla intensiteten.
Själv tycker jag att det är gravt tjänstefel att inte spela det episka och malande numret Soumussalmi (The Few Of Iron), men In Victory får vara en värdig ersättare från nämnda Lightbringer.
.
En låt-för-låt-recension är helt meningslös när det kommer till RAM, då man snarare bevittnar en sammansvetsad heavy metal-show i ett stycke.
Mest ös upplever jag dock att det är i Sudden Impact, Awakening The Chimaera, Flame Of The Tyrants och Machine Invaders.
Det nya materialet från Death, även det som inte hörts tidigare av publiken, verkar gå hem väl. Själv behöver jag några fler genomlyssningar av plattan, innan jag bekräftar min teori om att Death kan vara det starkaste bandet släppt.
.
Jag har länge försökt komma fram till vad det är som är så vansinnigt hårt med RAM, men det går inte riktigt att sätta fingret på. Riffen har sin bakgrund i NWOBHM, men det hela kryddas  med en slags heavy metal-förklädd black metal-ondska som tar tag i och väcker ens inneboende kyrkbrännare .
Som band är de dessutom enormt bra på att uppehålla sin image.
Som en bekant sa innan spelningen: ”RAM är inget kompisband. De varken finns eller syns. De dyker upp ur tomma intet och slår hål i huvudet på en likt en laserstråle som penetrerar universum”.
Det enda som kan tänkas upplevas som lite överdrivet är Oscars predikan om äkta heavy metal, och hans beskrivning av sig själv som ”er befriare”. Publiken köper det dock, och så länge de backar upp sina ord så kan jag inte döma dem.
.
Nästa chans att se RAM är den 27 april, då de headlinar fredagen på 3-dagarsfestivalen Göteborg Rockfest. Inget fan av äkta, gammaldags och totalt kompromisslös heavy metal vill missa detta.
.
Bäst: Flame Of The Tyrants och Oscars sång.
Sämst: Att Soumussalmi (The Few Of Iron), som enligt mig är lika given i ett set som The Sentinel borde vara på Judas Priest-konserter, skippas.
Betyg: 9/10
.
Setlist
Death
…Comes From The Mouth Beyond
Sudden Impact
Defiant
In Victory
Under The Schythe
Awakening The Chimaera
I Am The End
Forced Entry
Infuriator
Flame Of The Tyrants
Machine Invaders
1 7 7 1

.

Skribent: Viktor Skatt