• Arrangör
  • Festival

ACCESSROCK_RAMMSTEIN_BRAVALLA_HANNOLA_2E2A9079

27/6-2013

En av de absoluta höjdpunkterna på Bråvalla Festival i år är utan tvekan Rammstein. Folk har vallfärdat hit för att få uppleva denna tunga, tyska industrimetal som trollbundit folk världen över under snart 20 års tid. I princip hela festivalen har samlats framför scenen när bandet kör igång och stämningen är, minst sagt på topp. Sångaren Till Lindemann hissas ner från taket, på en plattform, iförd fluffig, rosa jacka till inledningslåten Ich Tu Dir Weh.

Detta är början på en vansinnigt spektakulär kvällsunderhållning. Det sprutar eld från alla tänkbara och otänkbara ställen, fyrverkerier smäller titt som tätt, brinnande folk springer runt på scenen, keyboardisten Christian Lorenz blir påsatt av Till Lindemann som får utlösning och sprutar ut över publiken (till deras stora förtjusning). Keyboardisten Christian Lorenz promenerar som vanligt på sitt löpband under hela spelningen (när han inte utsätts för förnedrande saker förstås) och Till Lindeman pumpar med näven i takt till musiken.

De bjuder på hitlåt efter hitlåt och scenshowen är så fascinerande och intensiv att man knappt vågar blinka av rädsla för att råka missa något. När Du Hast dånar ut över ett lerigt Bråvalla når publiken extas och dansar (ganska tvivelaktiga danser, enligt mina iakttaganden), hoppar, skriker, sjunger, ålar sig i leran, spiller öl, hånglar och går bärsärkagång av lycka.

När bandmedlemmarna efter Ich Will avlägsnar sig från scenen ropar hela Bråvalla hungrigt efter mer. Måste det verkligen ta slut? Som tur är kommer de tillbaka och vi bjuds på en mycket vacker pianoversion av Mein Hertz Brennt. Till Lindemanns mäktiga stämma ger mig gåshud och denna lugna version av låten är oerhört vacker och stämningsfull. Showen avslutas med Pussy under vilken Till Lindemann rider över scenen på en jättekuk som sprutar ut skum i publiken.

Rammstein ska helt klart upplevas live. Ljudet var felfritt, bandet skötte sig exemplariskt och pyrotekniken och alla deras upptåg på scenen har nu gjort att det blir fruktansvärt svårt för resterande band att överhuvudtaget försöka nå upp till denna höga nivå på ribban som Rammstein lagt ikväll.

Bäst: Du Riechst So Gut, Du Hast och Mein Hertz Brennt.

Sämst: Att försöka ta sig därifrån i trängseln och leran.

Betyg: 9/10

Skribent: Tottie

Fotograf: Hannola

Bilderna från spelningen hittar ni HÄR.

Setlist:

Ich Tu Dir Weh
Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen?
Keine Lust
Sehnsucht
Asche Zu Asche
Feuer Frei!
Mein Teil
Ohne Dich
Wiener Blut
Du Riechst So Gut
Benzin
Links 2-3-4
Du Hast
Bück Dich
Ich Will

Mein Herz Brennt (piano version)
Sonne
Pussy