• Arrangör

15/9 – 2012

 

 

 

 

 

Jag skulle vilja sopa bort alla rykten om att Raubtier är Sveriges svar på Rammstein. Visst, båda banden är väldigt teatraliska trots att det sistnämnda nu mer är en show med all eld och rekvisita snarare än en renodlad konsert.
Det musikaliska har en viss likhet, med attackerande och gungande riff samt en industriell underton. Översätter man Rammsteins låtar får man ”barnsliga” texter, även fast det såklart finns en djupare mening än att ”solen kan bränna dina ögon”.
Raubtiers sångare samt gitarrist Pär Hulkoff är en poet av sin tid. Förutom exceptionella rim så leker han med orden och läser man mellan raderna ser man en värld som håller på att gå under. En domedagsprofet med andra ord.

Jag har länge sett fram emot att få se Raubtier live då jag hört så mycket gott om dem och de gör mig inte besvikna en enda gång.
Bara det att introt består utav temalåten till Björnes Magasin är helt underbart, det blir ännu bättre när bandet kommer utspringande på scen och kör igång Det Finns Bara Krig direkt. Sveriges Elit och Lebensgefahr spelas felfritt.
Liveklassikern Hjärteblod får alla att öppna strupen denna kväll och det är sensationellt vackert.

Förutom att vara en av Sveriges stora poeter är även Hulkoff en riktigt skön frontman, som på sin bredaste norrländska presenterar låtarna.
Stundtals får man vässa öronen för att förstå vad han säger och ibland står man bara där och ler som ett frågetecken.
Han utstrålar ett stort självförtroende och tacksamhet till publiken. Han får hela publiken att klappa händerna över huvudet, vifta på armarna och sjunga fint i allsång.
Under Änglar brister Hulkoff ut, ”Fy fan vilken känsla det är att stå här, tack ska ni ha”.
Jag är säker på att vi i publiken känner samma känsla.
Det mesta av snacket är publikfriande, han använder sig av några väl valda ord när han förklarar och presenterar innebörden av låtarna som spelas ikväll.
Vittring handlar om ett rovdjur på jakt efter ett byte som blöder. Innan Legoknekt förklarar Hulkoff att han tidigare jobbat som svensk soldat och låten är en hyllning till alla svenskar som är nere i Afghanistan och kämpar för att vi i Sverige ska ha
det bra. Polarvagnen är en kärlekslåt om mord, död och dubbla baskaggar, det är då det är som bäst enligt Hulkoff.
Han må vara huvudperson i denna powertrio, men hade inte klarat sig utan Mattias ”Buffeln” Linds suveräna och tighta trumspel eller basisten Jonas Kjellgren, som trivs på scen med sitt långa skägg och grova stämma. Han höjer varje låt med sin bakgrundssång och samarbetet mellan honom och Hulkoff är så naturligt som det bara kan bli.

Efter Änglar går bandet av scen, för att sedan bli inropade igen, Buffeln går fram till mikrofonen och säger, ”Vill ni höra mer? Då får ni skrika som galna galtar” på härlig norrländska.
Raubtier
kör allsångslåten Världsherravälde, där publiken får sjunga andra versen helt själv.
Kamphund flyger snabbt förbi och de avslutar konserten med den suveräna Låt Napalmen Regna Ner från deras senaste album Från Norrland till Helvetets Port.
Utan tvekan en av deras bästa låtar och live blir den ännu mer kraftfull.
När bandet går av scenen spelas introt till Terminator 2 i högtalarna. En perfekt avslutning på en väldigt bra konsert.

Setlist: 
Intro – Björnes Magasin
Det Finns Bara Krig
Sveriges Elit
Lebensgefahr
Hjärteblod
Hulkovius Rex
Vittring
Achtung Panzer
Dieseldöden
Lennart
Besten I Mig
Dobermann
Polarvagnen
Änglar
Världsherravälde
Kamphund
Låt Napalmen Regna Ner
Outro – Terminator 2

Bäst: Hjärteblod, Polarvagnen, Låt Napalmen Regna Ner och känslan i lokalen.
Sämst: Inget nämnvärt.
Betyg: 9/10

Bilder från konserten hittar du HÄR:

Skribent samt fotograf: Jonas ”Madman” Persson